Szeged és környéke

2016.07.25. 22:28

Juronics Tamás: Óriási élmény volt az apás szülés

Micsoda nap! - fogalmaz Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas művészeti vezetője, amikor tudatja az örömhírt: kislánya született. Míra vasárnap délelőtt jött a világra, a büszke édesapa a szülés izgalmairól mesél.

Kancsár Tímea

„Helló Világ!! Ma új csoda érkezett a Földre! 11 órakor nagy boldogságunkra megszületett Juronics Míra!! A csodálatos anyuka,  Palman Kitti (a Szegedi Kortárs Balett egykori táncosa, a Mandala Jóga Szeged vezetője – a szerk.) és gyermeke is jól érzi magát. Apuka pedig csak büszkén mosolyog. Micsoda nap!" – adta hírül kislányuk születését közösségi oldalán Juronics Tamás Kossuth-díjas koreográfus-táncművész, színházi rendező.

 Juronics Tamás feleségével, Palman Kittivel és kislányukkal, Mírával a budapesti magánklinikán. Fotó: Juronics Tamás

Juronics Tamás feleségével, Palman Kittivel és kislányukkal, Mírával a budapesti magánklinikán. Fotó: Juronics Tamás

 – Míra olyan szabályos, szép baba! – meséli már telefonon a boldog apuka. Azt is megtudjuk, hogy Míra 52 centiméterrel és 2650 grammal jött a világra. Tegnap még kicsit fáradtak voltak a szülők, hiszen nagy dolgok történtek alig kilenc óra leforgása alatt. – Vasárnap hajnali kettőkor elfolyt Kitti magzatvize, autóba ültünk, és felmentünk Budapestre, a Róbert Károly Magánklinikára. Úgy készültünk, hogy tíz nap múlva születik Míra, de azért minden össze volt pakolva. Reggel hétkor indult meg a szülés, és 11 óra előtt két perccel jött a világra a kislányunk. Intenzív néhány óra volt. A korom ellenére Míra az első gyermekem, óriási élmény volt az apás szülés. Végig bent voltam, segítettem, elvágtam a köldökzsinórt – avat be Juronics Tamás. Elmesélte, hogy azért is választották a fővárosi magánklinikát, mert ott a szülés természetességét támogatják, nem ragaszkodnak előírt kórházi protokollokhoz.

A Kossuth-díjas koreográfus maga vágta el a köldökzsinórt. Fotó: Juronics Tamás

A Kossuth-díjas koreográfus maga vágta el a köldökzsinórt. Fotó: Juronics Tamás

– Világéletemben gyerekpárti voltam. Igaz, saját gyermeket korábban nem terveztem, de imádom őket, és szerintem általában ők is engem. Nem lesz gond – mutat rá a koreográfus, amikor faggatjuk, hogy készült-e lélekben az apaságra. Hozzáteszi: – Az életviteli változás volt mindig kérdéses. Korábban a magánéletemnél előrébb való volt a szakma. Azt gondolom, az elmúlt néhány évben a két dolog egyenrangúvá vált. Lassan három éve házasok vagyunk Kittivel, már ez az időszak is egyfajta felkészülés volt a gyermekvállalásra. Kissé későn van ez, hisz negyvenhét éves elmúltam, de lelkileg úgy érzem, segítségemre lesz az élettapasztalat. Sőt, rendkívüli nyugodtsággal és nyitottsággal állok az apaság elé. Nagyon örülök, hogy leánygyermekem született! Lányos apukának lenni a legjobb dolog, a legnagyobb szerelem – örül a büszke apuka.


Megtudjuk, feleségével közösen választották gyermekük nevét, amely soha nem volt kérdés. – A Juronics horvát név, a Míra szlávos hangzása gyönyörűen illik hozzá. Jelentése pedig: csodálatos. Ennél csodálatosabb, meghatározóbb nevet nem is tudtunk volna találni – érvel Juronics Tamás. Semmit nem hagytak az utolsó pillanatra: várja kislányukat a gyönyörű babaszoba, fiókjában a ruháival. – Egyedül az autós gyerekülés maradt el, holnap találnom kell megfelelőt, hisz szerdán utazunk haza, Szegedre – mondja.

 

Segít a baba körül

Juronics Tamás most egy hónapig szabadságon van, elmesélte, így tud segíteni Míra körül. Szeptember elején kanadai turnéra indul a Szegedi Kortárs Balett, még vívódik, hogy elkísérje-e a társulatát, magára hagyhatja-e egy hétre kis családját. Persze biztosan segítenek majd a nagyszülők, csak kicsit nehézkes, mert egyikük sem szegedi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!