Jutalom a munka nyomára vezetőnek

Tízezer forint nyomravezetői díjat sorsol ki egy fiatal ember azok között, akik őt megfelelő állásajánlatokról tájékoztatják. A csupán néhány hete Szegedre költözött Kovács János a hirdetést egyúttal kísérletnek szánja.
Kovács János: Szegedre költözésem is kísérlet. Fotó: Gyenes Kálmán

Szokatlan módon keres oktatói állást számítástechnikai végzettséggel egy fiatal ember Szegeden. Kovács János – aki csupán néhány hete él a városban – plakátokon hirdeti: azok között, akik valós álláslehetőségekről tájékoztatják, november 17-én tízezer forintot sorsol ki.

– Eleinte a hagyományos módon, hirdetéseket és a munkaügyi központ ajánlatait böngészve keresgéltem. Felhívtam néhány iskolát is, ahol közölték: rossz az időzítés, érdeklődjem augusztusban. Egy nap az utcán az embereket nézve azon gondolkodtam, hogy talán némelyikük tud olyan munkáról, ami megfelelne számomra. Az állások átlagosan nyolcvan százalékát ugyanis nem hirdetés, hanem ismeretség alapján töltik be. Én viszont nem ismertem senkit Szegeden. Annak ellenére, hogy itt tanultam számítástechnikát, sosem éltem itt.

Csak az iskola és az állomás közötti útvonalat ismertem – mesélt a kezdeti nehézségekről János, aki hamar rájött, hogyan tehetné érdekeltté a szegedieket: osszák meg vele információikat. Plakátokat nyomtatott és ragasztott, amelyben azt ígéri: 10 ezer forintot sorsol ki a „nyomravezetők” között. Korrekt összeg – mondja –, ráadásul játékossá teszi a keresést. A fiatalember szerint ez utóbbi is fontos szempont, hiszen úgy gondolja: kellenek határozott célok az életben, ugyanakkor a könnyedség is elengedhetetlen.

A hirdetés – kitalálója szerint – egyben kísérlet is. Ha sikeres a módszer, legközelebb is alkalmazza.
– Szegedre költözésem is kísérlet. Korábban Dévaványán dolgoztam, hátrányos helyzetű gyerekeknek tanítottam számítástechnikát – mondta a könnyed gondolkodású informatikus, aki ha nem találja meg számításait nálunk, már a következő úti célt is tudja: Győr, esetleg Sopron. Budapest – a szmog miatt – szóba sem jöhet.

Egyelőre azonban úgy tűnik, marad, hiszen ha nem is új módszerével, de hagyományos álláshirdetésre jelentkezve talált munkát: hétfőn kezd egy most nyíló számítástechnikai üzletben.
A hirdetés eredményére azért kíváncsi, és a sorsolást – ha lesz kik között – mindenképpen megtartja. A felhívásra egyébként egyelőre egy szerb diák jelentkezett, aki nem munkát, hanem önmagát ajánlja: szívesen lenne János menedzsere.