2015.05.10. 19:55
Kakaskodtak Kecskésen
Negyedik alkalommal rendezték meg a Kecskési Kakasfesztivált szombaton a helyi művelődési ház udvarán. <br>
Jó szívvel, herével
A Csongrád megyei vadászklub tagjainak Bakos Lajos főzött. Az ételről ennyit árult el: jó minőségű magyart kakas kell hozzá, meg vaddisznózsír. A vadászok erdei vargányával és kakastökével dobták fel a pörköltet. A here készítésének titka a májhoz hasonlatos. – Egy percen múlik az egész, könnyű kiszárítani – mondták.
Kakastöke, gomba, vaddisznózsír, káposzta, marhahús és a titkos fűszerkeverék – csak néhány a szombati Kecskési Kakasfesztivál pörköltjeinek hozzávalóiból.
Hattyas, azaz Klebelsbergtelep önkormányzati képviselője, Nógrádi Tibor már negyedik alkalommal szervezte meg a Kecskési Kakasfőző Fesztivált szombaton a helyi művelődési ház udvarán. Az indulók számát a nagy érdeklődés miatt korlátozni kellett, így végül 75 bográcsban főtt a kakas a kellemes szombati napsütésben.
– 86 éves vagyok, de ilyet még soha nem ettem – mondta Szögi Istvánné, amikor Nógrádi a főztjéről mesélt. A képviselő elmondta, május elsején, a helyi majálison mindenki egy ételről beszélt, amit neki nem sikerült megkóstolni, mert addigra elfogyott.
A művelődési ház mögött Unger Lászlóné forgatta a bográcsot. Az ő kakaspörköltjük titka egy anyáról lányára szálló titkos fűszerkeverék.
A következő csapatot Tikviczki Györgyné képviselte. Ők csiperkével és egy fűzfán termő gombával gazdagították az ételt.
A legviccesebb nevű pörkölt díját – ha lett volna ilyen – minden bizonnyal az Ördög István által készített Százlábú kakaspörkölt Csimi módra nyerte volna. A fedőt felemelve valóban úgy tűnt, az ő kakasuknak a kelleténél több lába volt.
A szervezők hangsúlyozták, ez nem verseny, így győztest idén sem hirdettek.