Szeged és környéke

2015.05.10. 19:55

Kakaskodtak Kecskésen

Negyedik alkalommal rendezték meg a Kecskési Kakasfesztivált szombaton a helyi művelődési ház udvarán. <br>

Arany T. János

Jó szívvel, herével
A Csongrád megyei vadászklub tagjainak Bakos Lajos főzött. Az ételről ennyit árult el: jó minőségű magyart kakas kell hozzá, meg vaddisznózsír. A vadászok erdei vargányával és kakastökével dobták fel a pörköltet. A here készítésének titka a májhoz hasonlatos. – Egy percen múlik az egész, könnyű kiszárítani – mondták.

Kakastöke, gomba, vaddisznózsír, káposzta, marhahús és a titkos fűszerkeverék – csak néhány a szombati Kecskési Kakasfesztivál pörköltjeinek hozzávalóiból.

Hattyas, azaz Klebelsbergtelep önkormányzati képviselője, Nógrádi Tibor már negyedik alkalommal szervezte meg a Kecskési Kakasfőző Fesztivált szombaton a helyi művelődési ház udvarán. Az indulók számát a nagy érdeklődés miatt korlátozni kellett, így végül 75 bográcsban főtt a kakas a kellemes szombati napsütésben.

– 86 éves vagyok, de ilyet még soha nem ettem – mondta Szögi Istvánné, amikor Nógrádi a főztjéről mesélt. A képviselő elmondta, május elsején, a helyi majálison mindenki egy ételről beszélt, amit neki nem sikerült megkóstolni, mert addigra elfogyott.

Egy kakas, egy bogrács, egy jó pofa sör és a társaság. Ennyi a Kecskési Kakasfesztivál titka. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Az 1600-as évekből származó erdélyi recept azt írja, harmadrész marhát, káposztát és a súlyban hozzá illő kakast egyben kell megfőzni. Csak korabeli fűszerekkel készül, ezért nincs benne paprika. A tiszta markáns ízek dominálnak majd – magyarázta a képviselő.

A művelődési ház mögött Unger Lászlóné forgatta a bográcsot. Az ő kakaspörköltjük titka egy anyáról lányára szálló titkos fűszerkeverék.
A következő csapatot Tikviczki Györgyné képviselte. Ők csiperkével és egy fűzfán termő gombával gazdagították az ételt.

A legviccesebb nevű pörkölt díját – ha lett volna ilyen – minden bizonnyal az Ördög István által készített Százlábú kakaspörkölt Csimi módra nyerte volna. A fedőt felemelve valóban úgy tűnt, az ő kakasuknak a kelleténél több lába volt.
A szervezők hangsúlyozták, ez nem verseny, így győztest idén sem hirdettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!