Szeged és környéke

2016.05.22. 12:15

Kalandos politikai pálya Vas megyéből: kicsoda Szabó Bálint?

Harcolt már építőipari alvállalkozókért, lakásukat vesztett emberekért, legújabban pedig a bérletidíj-emelés ellen tiltakozó Cserepes sori kereskedők szószólója Szabó Bálint, aki tíz éve porszívóügynökként érkezett Vas megyéből Szegedre. Kalandos politikai pályát futott be a 34 éves férfi, akinek rendőrségi ügye is volt: megerőszakolták, fiktív szervezetek létrehozásával, most pedig garázdasággal gyanúsítják.

Szabó C. Szilárd

– Nem tartom magam botrányhősnek – nyilatkozta három éve lapunknak [namelink name="Szabó Bálint"], aki 1982-ben született Szombathelyen. Családjával előbb Bükön, majd Csepregen élt, Vas megyében. A gimnáziumot Pannonhalmán végezte el a bencéseknél, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán tanult. 2002-ben fideszes támogatással, független jelöltként indult a 3200 lakosú Csepreg polgármesteri székéért. Hat százalékkal alulmaradt, de a képviselő-testületbe bejutott.


 Megverték, megerőszakolták


2003-ban belépett az MSZP-be, és a Fibisz (Fiatal Baloldal–Ifjú Szocialisták) Vas megyei elnöke lett. 2004-ben kizárták az MSZP-ből, mert helyi roma vezetők szerint pénzért toborzott új tagokat a pártba. Szabó rágalmazás miatt a bírósághoz fordult, majd később azt állította, az egyik tárgyalás után megtámadták, megverték és megerőszakolták. Később a bíróság kimondta, nem történt rágalmazás.


Tíz éve úgy döntött, kiszáll a politikából. Szegedre költözött, ahol kezdetben porszívóügynökként dolgozott, majd megalapította a követeléskezeléssel foglalkozó Likvid Kontroll Kft.-t. A Heti Válasznak azt nyilatkozta, olyan építőipari ügyekbe sodródott bele, amelyekben milliárdos kintlévőségekről volt szó. Időközben Szabó Szombathelyre bejegyzett, B&A nevű kereskedelmi cége ellen végrehajtást rendelt el az adóhatóság, majd a cégbíróság törölte a vállalkozást, mert már nem találták a céget a székhelyén, és már nem működött törvényesen.


Biharváriékat megmentette


Szabó Bálint 2012-ben ismét feltűnt a pártpolitikában, a [namelink name="Gyurcsány Ferenc"] vezette Demokratikus Koalíció szegedi szóvivője lett. Erről a posztjáról azonban később lemondott, kilépett a DK-ból, és érdekvédőnek állt. A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetőjeként az M43-as autópálya építésében közreműködő, pórul járt Szeviép-alvállalkozókat képviselte.


A Szeviép-per még folyik, a cég vezetőit csődbűntettel vádolják. Idén áprilisban azt nyilatkozta lapunknak a Szeviép felszámolásáról, hogy az alvállalkozók 1,5 milliárd forint kintlévőségből 27 millió forintot kaphatnak meg, mert ennyit hagytak a cégben, a többit kilopták. Szabó ötven lakástulajdonost is képvisel, akiket több százmillió forinttal károsított meg L. Gábor építési vállalkozó. Pár napja azt írta a Facebookon, egy éve még úgy nézett ki, a bank elviszi végrehajtó segítségével a szegedi Korondi utcában élő Biharvári házaspár kifizetett lakását, de sikerült elérni, hogy megváltozott a bank álláspontja, hagyják, hogy az ingatlanban maradjon mozgássérült pár.


Ötmilliós jelzálogteher


Szabó Bálint 2013-ban felkavarta az állóvizet az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatban. Azt nyilatkozta a Heti Válaszban, hogy 2006 nyarán ott volt [namelink name="Eduardo Rózsa-Flores"] lakásán, látta az MSZP akkori vezető politikusai közül „Katalint, Imrét és Ferencet", akik az őszödi beszéd hangfelvételét hozták el. Szabó három éve elmondta lapunknak, amikor csöngettek, ő átment egy másik szobába, vigyázott a Tito nevű kutyára. Állításai miatt többen beperelték.


[namelink name="Baja Ferenc"] szocialista politikus lapunknak elmondta, a személyiségi jogi pert jogerősen megnyerte, kártérítést ítéltek meg 5 millió forint értékben, és mivel Szabó Bálint nem fizetett, ezért a szegedi lakására jelzálogterhet jegyeztek be az MSZP-s politikus javára. 2014 februárjában [namelink name="Orbán Viktor"] tette le az ELI alapkövét Szegeden. Sokak meglepetésére Szabó Bálint is ott volt az alapkőletételen, amelyen magas rangú kormányzati tisztviselők és politikusok, valamint egyetemi professzorok és diplomaták vettek részt. Szabó Bálint vezetésével már hetek óta tiltakoznak a Cserepes sori kereskedők a bérletidíj-emelés ellen. A keddi tüntetésükből rendőrségi ügy lett, Szabó Bálintot ugyanis garázdaság gyanúja miatt előállították, mert a rendőrség közlése szerint bement a polgármesteri irodába, ahol két kézzel megfogta az ott dolgozó női alkalmazottat, majd ellökte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!