Szeged és környéke

2010.11.01. 20:06

Kálvária a Kálvária téren

Szeged - Olvasónkat a 3-as villamosvonal Kálvária téri felújítása bosszantja: a parkolóhelyek megszüntetése és a közlekedés ellehetetlenítése miatt. Válaszokat kértünk.

Dombai Tünde

Vajda Péter olvasónk, a Kálvária téri cukrászda tulajdonosa arra panaszkodik: a Veres ács utcai körforgalom miatt „jogutód nélkül" megszüntették a parkolókat. Emiatt, úgy látja, nemcsak az építkezés ideje alatt, hanem az elkészült Kálvária sugárúton is nehéz lesz megközelíteni a lakóházakat és üzleteket. Nem érti, miért kellett egyszerre feltúrni az egész Kálvária sugárutat, hiszen szerinte megoldható lenne a rekonstrukció úgy is, hogy az egyik felét addig használni lehetne. Tapasztalatai szerint szervezetlenül folyik a munka.

Látta, hogy a kivitelező visszabontott egy lerakott járdaszegélyt, kiszedett egy lebetonozott villanyoszlopot. Érzékenyen érinti a garázs- és üzlettulajdonosokat, hogy látszólag feleslegesen ástak ki árkokat, mert a boltokat, házakat megközelíteni nem lehet, ellehetetleníti a beruházás az életüket. A cukrászda tulajdonosa úgy becsüli, üzlete forgalma az eddigi felére esett vissza, és fél, hogy elveszti a vevőit, ha csúszik a felújítás.

Az épülő körforgalom a Veres ács utcánál: parkolóhelyek szűnnek meg, nehéz a közlekedők dolga. Fotó: Frank Yvette

Az épülő körforgalom a Veres ács utcánál: parkolóhelyek szűnnek meg, nehéz a közlekedők dolga.
Fotó: Frank Yvette

– Harminc év lemaradását kell bepótolnia a városnak a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével, amire egyedülálló lehetőség a tömegközlekedési nagyprojekt. Az építkezések azonban átmeneti kényelmetlenségekkel járnak – kezdte válaszát a nagyprojektet irányító Szeged Pólus Kft. projektigazgatója, Csanádi Zoltán. – A 3-as villamosvonal felújítását a kivitelező ütemterv szerint végzi. A közműnyilvántartás pontatlanságai, hiányosságai miatt többször kényszerült átírni az ütemtervet, ez valóban okozott késést. A villamosvonalak korszerűsítésénél az üzemeltetés is fontos szempont.

Szakaszos felújítással a villamosvágányzár lényegesen tovább tartana, sokkal tovább húzódna a rekonstrukció. A közműkiváltás ugyancsak azt indokolta, hogy egyszerre újítsuk fel a Kálvária sugárutat. A Kálvária tér sugárúti oldalán mindössze négy parkolót szüntettünk meg a körforgalom miatt, a Remény utcai részen megmaradt három. A környező keresztutcákban változatlanul lehet parkolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!