Szeged és környéke

2007.11.23. 23:41

Karsai nevetni, Czene nyerni akar

Szeged - Czene Attila olimpiai bajnok úszó és Karsai Zita táncos vezényletével és főszereplésével forgattak tegnap reklámfilmet szegedi középiskolások. A cél: rábeszélni az embereket a szűrővizsgálatokra.

Gonda Zsuzsa

Karsai Zitával, a Megatánc című műsorból ismert táncossal, és [namelink name="Czene Attila"] olimpiai bajnok úszóval forgattak reklámfilmet két szegedi középiskola, a Deák Ferenc és a Ságvári Endre gimnázium diákjai pénteken. A két kisfilm egy kampány része, a gyerekeknek az a feladatuk, hogy minél több szegedit csábítsanak el december 8-án a sportcsarnokba, a szűréssel az életért programra. A csapatkapitányokon túl stábot is kaptak az iskolások: operatőrt, hangmérnököt, rendezőt.

A deákosok ragaszkodtak a szabadtéri helyszínhez: az iskola lépcsőjén sorakoztak föl, és várták, hogy lesújtson rájuk a betegség. A kórság megszemélyesítője Kovács Ádám volt, aki magára kötött sárga lufikkal, és a fejére húzott stilizált tévével – fekete doboz, rózsaszín antenna – jelezte, hogy ő a betegség. A kevés képzelőerővel bírók kedvéért magára is írta. A forgatókönyv szerint megfertőzött minden útjába akadót, de Zitával nem bírt, mert a lány rendszeresen jár szűrésekre.

[namelink name=

– Csókolom, tanárnő, tessék menni szűrővizsgálatra! – estek ki a szerepükből a betegség áldozatai időnként.

Az utómunka a tanteremben zajlott, Zita és Ádám felmondta a szöveget.

– Ez túl depressziósra sikerült. Nem csoda, négy napja nem aludtam – kritizálta önmagát a táncos, a stáb pedig biztosította: senkit nem érdekel, hogy aludt-e, újra kell venni.

– Személyes oka is van, hogy részt veszek a programban: a nagymamám rákban halt meg. Akkor szembesültem először azzal, hogy mi a betegség. Mivel dohányzom, nálam nagy a rizikófaktor. Huszonöt éves korom óta rendszeres járok szűrővizsgálatra, így sok betegség megelőzhető – indokolta a forgatás végén Zita, miért vesz részt a kampányban.

SZ. É. P. szegedi szombat

A Szűréssel az Életért Programot a Miniszterelnöki Hivatal indította el. Hét nagyvárosban végeznek többek között anyajegy- és melanoma- (bőrrák) szűrést, vércukorszint-, koleszterin-, vérnyomás és testzsírszázalék-mérést, hemoglobin A1C mérést, testtömegindex-számítást (BMI), valamint szemészeti vizsgálatot. Szegeden december 8-án rendezik meg a SZ. É. P. szombatot, amikor a városi sportcsarnokban az ingyenes szűrővizsgálatok mellett szórakoztató programok is várják az érdeklődőket. A diákok filmjeit a Városi Televízió Szeged sugározza majd. Rádióreklámot is készítettek, ezt a Rádió 88-ban hallhatják. A vizsgálatokon részt vevők szavazhatnak a két iskola egyikére. Amelyik több szavazatot kap, az nyer. Trófeát és sportszervásárlási utalványt.  A táncos egyébként nem versenyzőtípus, hiszen ő – mint mondta – inkább művész, mint sportoló. A sportolók mindent véresen komolyan vesznek, én szeretek nevetni – közölte. Mintha csak Czene Attiláról, az ellenfél csapatának kapitányáról beszélt volna.

– Térjünk a lényegre! Hogy fogunk nyerni? – robbant a ságváris diákok elé az olimpiai bajnok. Lehengerlő stílusban előadott egy haditervet, majd egy lányra mutatott, és közölte vele: ő lesz az önként jelentkező a reklámszerepre. A diákok egyébként rengeteg ötlettel készültek, egy darabig úgy tűnt, éppen ez lesz a vesztük, mert alig tudtak választani. Végül egy iskolai jelenetnél maradtak, melyben Czene tanár úrnak jelenti az önként jelentkezőnek kijelölt Betti, hogy az osztály a szűrővizsgálatokra készen áll, senki nem fog hiányozni.

– A nevelőedzőm, Banka Péter ötvenévesen ment el, rákbeteg volt. Az orvosok azt mondták, ha járt volna szűrővizsgálatra, akkor meg tudták volna menteni – árulta el motivációját [namelink name="Czene Attila"]. Hozzátette: a versenyszellem is hajtja, hiszen szegediként Szegeden nyerni akar.

– Ha 13 évesen nem szólít el a sport Szegedről, akkor a Ságváriba jártam volna. Presztízskérdés, hogy győzzünk. Versenyző típus vagyok, nyerni akarok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!