Szeged és környéke

2015.04.03. 22:48

Kass és a zene

Szeged - Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitja meg április 8-án, szerdán 16 órakor a szegedi Kass Galériában (Vár utca 7.) a Kass és a zene című kiállítást.

Munkatársunktól

Köszöntőt mond: [namelink name="Fogas Ottó"], a Móra Ferenc Múzeum igazgatója. A tárlattal összefüggő grafikai feladatokat Kass János két tanítványa, [namelink name="Kiss István"] és [namelink name="Gyárfás Gábor"] grafikusművész végezte el.

A 2010-ben elhunyt Kossuth-díjas grafikusművészt, a város szülöttjét és későbbi díszpolgárát a világgazdasági válság kisgyermekként szakította el Szegedtől, ahová csak évtizedekkel később talált vissza. Bár Budán élt, 1985-ben önálló galériája nyílt a Vár utcában. Művészete azonban nem helyi értékű, Cambridge-ben, a Fitzwilliam Múzeumban nyolcvan lapját állították ki, a Shakespeare-drámák ihletésére készült teljes grafikai sorozatát a Stratfordi Királyi Shakespeare Társulat Múzeumában mutatták be.

Kass János Kékszakállú szitanyomat-sorozatának egyik lapja.

Kass János Kékszakállú szitanyomat-sorozatának egyik lapja.
Láthatók munkái Bathban, Svájcban és különböző magánygyűjteményekben szerte a világon. Bélyegei is elvitték művészetét a világ minden tájára. Ahogy barátja, Juhász Ferenc költő fogalmazott: ez az ő világ-madárvonulása. Virtuóz technika, áradó fantázia jellemezte munkáit, egy polihisztor humanizmusa sugárzik ma is valamennyiből. Közismert volt a vonzalma a társművészetekhez, a magyar irodalom és a zenei élet legjobbjai közül is sokakat barátjának tekinthetett.

Bartók Béla operájához, A kékszakállú herceg várához, Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusához és Kurtág György műveihez készült alkotásaival is sok elismerést szerzett. Ezek közül több is látható majd a kiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!