Szeged és környéke

2014.03.07. 21:51

Kass János és az ókor

Szeged - A szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templomban (Tátra tér 5.) vasárnap 10 órakor Vörös Gabriella régész nyitja meg a 2010-ben elhunyt Kossuth-díjas grafikusművész, Kass János bibliai alakokat és szenteket ábrázoló alkotásaiból készült kiállítást.

Munkatársunktól

– A 2014-es évet a Móra Ferenc Múzeum az ókori Egyiptomnak szenteli. Felmerült, hogy mutassuk be az Egyiptomhoz kötődő Kass-műveket. Kass János kétségtelenül rengeteg területet érintett rajzaival, illusztrációival, de szigorúan véve Egyiptommal csak néhány rézkarc foglalkozik. Ezért a tartalom bővült: Kass és az ókor lett a kiállítás témája. A négyszáznál is több általa illusztrált könyvből könnyű volt ókori témájúakat találni. Az eredeti művek között meg kell említeni egy sorozat tusrajzot, amelyet 2008-ban készített Jean Paul Sartre Barjona című egyfelvonásosához. Megrendelésre készült, de a könyv sohasem jelent meg. A darab Jézus születéséről szóló tanmese, német koncentrációs táborban készült, egy jezsuita pap kérte meg az ateista Sartre-t, hogy a raboknak segítse a karácsony elviselését. Ezek a rajzok Szegeden még nem voltak kiállítva – ajánlja a tárlatot [namelink name="Bánki Veronika"], a művész özvegye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!