Szeged és környéke

2012.05.09. 21:28

Katolikus Wikileaks: távozott a hittudományi dékánja

Szeged - Távozott posztjáról a szegedi hittudományi főiskola dékánja, Györgyiné Koncz Judit, aki érintettje volt a galferences blog által kirobbantott botránynak. Skamla Gábriel, aki a blog szerzői szerint 130 ezer forintért vásárolta a szakdolgozatát, továbbra is az intézmény tanulmányiosztály-vezetőjeként dolgozik, nem függesztették fel állásából a belső vizsgálat lezárultáig. <br>

Szabó C. Szilárd

„Köszönjük a feljelentést, és kérjük a hatóságokat, hogy a hittudományi főiskola kérése szerint mindenre kiterjedően nyomozzanak. Vizsgálják [namelink name="Skamla Gábriel "]hamis jegyzőkönyvét, a főiskolán történt csalásokat, az okirat-hamisításokat, a hallgatók foglalkoztatását" – írták legfrissebb bejegyzésükben a galferences nevű webes napló névtelenségbe burkolózó üzemeltetői. Ők voltak azok, akik április közepén feltört elektronikus postafiókokból származó leveleket szivárogtattak ki az interneten.

A dokumentumokban például az állt, hogy Skamla Gábriel hallgató, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola tanulmányi osztályának vezetője 130 ezer forintért vásárolta a szakdolgozatát. [namelink name="Farkas Petra"] HÖK-elnök, a rektor titkárnője pedig témavezetője, [namelink name="Györgyiné Koncz Judit"] dékán kérésére maga írta meg a bírálatot saját szakdolgozatához, amire jeles osztályzatot javasolt magának.

Az ügy kirobbanása után [namelink name="Kozma Gábor "]rektor belső vizsgálatot rendelt el a blogfórumon megjelent tartalmakkal kapcsolatban. Kozma rendőrségi feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen, kérve, hogy a rendőrség a vizsgálat során esetlegesen felmerülő egyéb bűncselekmények miatt is rendelje el a nyomozást. Egyben indítványozta, hogy a blogfórumon megjelent közlésekben érintett személyeket tanúként hallgassák meg.

Azt nem tudjuk, hogy a rendőrség meghallgatta-e már az érintett személyeket, mert Jász[namelink name="ai Linda"] sajtószóvivő nem árult el részleteket a nyomozásról.

Időközben újabb információk jelentek meg a galferences blogon, azt taglalják, hogy Skamla Gábriel és Farkas Petra mennyi pénzt visz haza. A blog szerint a tanulmányiosztály-vezető a fizetése mellett szociális támogatásban, tanulmányi és intézményi ösztöndíjban is részesül, és megkapta a rektor régi autóját is. A blog szerint Farkas Petra HÖK-elnök a titkárnői fizetése mellett szociális támogatásban és tanulmányi ösztöndíjban is részesül, és pénzt kap egy uniós projekt szervezőjeként is.

Lapunk információja szerint Skamla Gábriel változatlanul dolgozik a tanulmányi osztályon, Farkas Petra pedig a rektori titkárságon, nem függesztették fel őket a belső vizsgálat lezárultáig.

Kozma Gábor: Szilárd az álláspontunk

„Sajnálatosnak tartjuk, hogy egyesek nem tudnak, és a valótlan tartalmú blogbejegyzésekből következtetve nem is akarnak különbséget tenni a véleménynyilvánítás szabadságjoga és a jó hírnevet, becsületet sértő tényállítások között. A büntetőjogi vagy más jellegű felelősség megállapítása az állam által erre a célra létrehozott hatóságok feladata. Ennélfogva főiskolánk vezetése következetesen tartja magát ahhoz, hogy munkajogi vagy más természetű jogkövetkezményt csak akkor és annyiban alkalmaz, ha az erre hatáskörrel rendelkező hatóság olyan tartalmú jogerős határozatot hozott, amely a felelősség kérdésében elmarasztaló rendelkezést tartalmaz. Szilárd és megingathatatlan az álláspontunk abban is, hogy olyan híreszteléseknek nem adunk alapot, amelyek névtelen személyektől származnak" – írta Kozma Gábor rektor.  

Györgyiné Koncz Judit viszont már nem dolgozik a főiskolán. A galferences blogon található levél szerint korábban azt írta Farkas Petra Skamlának, miután tudomást szerzett az elektronikus postafiókok feltöréséről, hogy „neked nincs semmi rejtegetnivaló dolgod a fiókjaidban (mármint úgy értem, hogy a munkahelyeddel kapcsolatban). Mert Judit (Györgyiné Koncz Judit – a szerk.) esetében mikor feltörték a Károlin a gmailes fiókját, akkor volt benne rejtegetnivaló! A hamis költségtáblázatot, amit átküldött a Károli rektorának, gazdaságisának, fel is tették a blogra!"

Önéletrajza szerint a végzettségét tekintve ének–népművelés szakos Györgyiné Koncz Judit 2011-ig a Károlin tanított, ahol a rektorhelyettességig vitte. Szegeden oktatási igazgató, a humántudományi kar dékánja volt. 

– Györgyiné Koncz Judit kiemelkedő szerepet vállalt a főiskola humántudományi karának megalapításában, és ennek érdekében rengeteg munkát végzett, háttérbe szorítva tudományos tevékenységét is. Most visszatért a tudományos munkához, amely miatt a vezetői feladat ellátására létesült munkaviszonya közös megegyezéssel került megszüntetésre – válaszolta a dékán távozását firtató kérdésünkre Kozma Gábor.

A rektortól szerettük volna megtudni, hogy a belső vizsgálat kiterjed-e a blogfórumon megjelent legfrissebb tartalomra is, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért bocsátotta el a főiskola bő fél év alatt több munkatársát. Információink szerint kilenc embert rúgtak ki, akik közül több jogerősen megnyerte a munkaügyi pert a főiskola ellen. A rektor válaszát keretes írásunkban olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!