Szeged és környéke

2014.04.27. 21:56

Katona Márta: Itt nem lehet félgőzzel dolgozni

Szeged - Számos szakmai elismerés után nemrégiben megkapta a legrangosabbat is: Katona Márta Batthyány-Strattmann László-díjas lett. A gyermekklinika professzor asszonya azt mondja, bár nőként nehéz ezen a pályán boldogulni, büszke arra, hogy 38 évesen osztályvezető lett, és arra is, hogy taníthat az egyetemen.

Timár Kriszta

Az egészségügyben adományozható legrangosabb elismerést, Batthyány-Strattmann László-díjat kapott [namelink name="Katona Márta"], a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központ egyetemi tanára.

– Nagyon nagy öröm volt ez számomra, jeles társasággal együtt kaptam meg ezt az elismerést – mondta a professzor asszony.

Mint fogalmazott: férfiként sokkal könnyebben lehet boldogulni ezen a pályán, az ő munkáját azonban mindig elismerték. Fonó Renée-, Bókay János- és Virginia Apgar-díjat is kapott már korábban a gyermekgyógyászatban végzett munkájáért, tavaly pedig az egyetem Szent-Györgyi-emlékérmét is megkapta.

Katona Márta 1976-ban szerzett diplomát Szegeden, azóta a gyermekklinikán dolgozik. Gyermekgyógyász, gyermekkardiológus és újszülöttgyógyász szakvizsgát is szerzett, néhány éve magzati szívultrahangot is végez.

Katona Márta gyógyít és orvosgenerációkat nevel. Fotó: Karnok Csaba

Katona Márta gyógyít és orvosgenerációkat nevel.
Fotó: Karnok Csaba

– Édesapám gyermekorvos volt, nővérem is ezt a pályát kezdte el, így adott volt számomra is. Nagyon szeretem ezt a munkát, hiszen a gyerekek a csodával határos módon képesek meggyógyulni a legreménytelenebb állapotból is. Ez pedig sok erőt ad, ami fontos ezen a helyen. A gyógyíthatatlanságot ugyanis kicsik esetében különösen nehéz elfogadni és feldolgozni is.

Katona Mártát 38 évesen nevezték ki az újszülött intenzív osztály vezetőjének, ahol korábban már tíz évig dolgozott. Összesen 30 évet töltött ott, balesete után azonban befejezte ezt a munkát.

– Nehéz ez, és nagy a felelősség. Ráadásul itt nincsenek egyéni sikerek, ezért nagyon fontos a csapat együtt tartása. Ez volt mindig a célom, és ha pénzzel nem is, megfelelő hangulattal ezt meg is lehetett valósítani. Ezen a területen azonban fontos a megfelelő életkor, hiszen nagy a terhelés, és nem lehet félgőzzel dolgozni. Ezért ma már csak a gyermekkardiológiával foglalkozom. A mai napig szeretek gyógyítani, emellett azonban életem egyik legnagyobb eredményének tartom, hogy egyetemi tanár lehetek és nevelhetem a jövő orvosgenerációját.

Katona Márta azt mondja, bár ez egy életműdíj, amit általában egy pályafutás végén szoktak odaítélni, 68 éves koráig szeretne dolgozni. – A mai napig nem érek haza soha este 7 óra előtt. De remélem, hogy az egészségi állapotom még engedi pár évig ezt a tempót. Azt gondolom, ezt a hivatást nem is lehet másképp végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!