Szeged és környéke

2019.01.26. 08:28

Kecskeméti Illés nem hitte volna, hogy ilyen népszerű lesz az 1986-os felvétel - Felrobbant az internet a videótól

Néhány napon belül vált hihetetlen népszerűvé és nézetté a videómegosztó oldalon egy 1986- ban Szegeden felvett kisfilm, amit készítője véletlenül talált meg, majd töltött fel a YouTube-ra. Múlt hét szombat óta már közel 52 ezren láttán Kecskeméti Illés filmjét, akivel újra végigjártuk az általa rögzített útvonalat.

Arany T. János

– 1986-ban már több mint tíz éve kint élt Nyugat-Németországban, Rosenheimben egy nagyon jó ismerősöm, aki megkért, hogy filmezzem le neki, milyen újdonságok láthatók Szegeden. Mivel az újdonságokat akartam bemutatni, és az utasülésről dolgoztam előre és jobb oldalra, a bal oldalon lévő látnivalókat nem rögzítettem. Most persze szidtam magamat, hogy nem fordultam arra, mert azóta elkészült például a telefontorony, a Tesco Áruház – magyarázta a filmet elkészítő Kecskeméti Illés, aki január 19-én töltötte fel a YouTube videómegosztóra az 1986. június 7-én délután készült felvételt, amit azóta, a cikk írásakor már közel 52 ezer alkalommal néztek meg. Pedig csak egy véletlennek volt köszönhető, hogy visszakerült hozzá az egyetlen példányban létező film.


Annak idején Kecskeméti kiváltotta a videózáshoz szükséges engedélyeket, mert mint mondta, akkoriban nem úgy működtek a dolgok, mint most, mikor egy okostelefonnal bármelyikünk készíthet felvételt. – Kellettek a papírok, hogy ne legyen az, hogy a kamera miatt állandóan igazoltatnak a rendőrök. Akkoriban olyan cirkusz volt belőle, hogy az valami borzalom. Azt nem lehetett, hogy csak kiállok a böhöm kamerával, és filmezek – magyarázta Kecskeméti Illés.


A korábban helyi televízióknál (Városi Televízió, Telin TV) vállalkozóként bedolgozó gépjárművillamossági műszerész azt mondta, teljesen elfeledkezett a kisfilmről, mert az egy kamerával készült, vágatlan felvételt úgy adta oda az ismerősének, ahogy volt, nem készített róla másolatot.


– Mivel a barátom digitalizálta, szerencsére aránylag jó minőségben mégis megmaradt. Közben ugyanis nemrégiben hazatelepült ez az isme- rősöm, a laptopját javítottam, és megkérdezte, hogy emlékszem-e még a filmre. Mondom neki, atyaisten, teljesen elfeledkeztem róla. Gyorsan átmásoltam, és most az újdonság erejével hatott – mondta az egykori operatőr.



A kicsivel több mint 15 perces felvétel a Dóm tér közepéről indul, ott álltak meg az út szélén, hiszen akkor még be lehetett oda is hajtani. – Ez egy olyan kamera volt, aminek egyméteres zsinórja volt, a rögzítőt betették az első ülésre, a kamera csak korlátozottan ért ki az ablakon, de a dóm tornyán meg akartam mutatni, hány óra van, és így indultunk el. Bekapcsoltam a kazettás magnóból a háttérzenét, három számot az NSZK-ban dolgozó spanyol Baccara duó negyedik, Bad Boys című nagylemezéről, amely 1981-ben jelent meg – amiért most jogdíjat követel a YouTube –, és elindultunk az árvízi emlékmű felé – idézte fel a közel 33 évvel ezelőtti forgatást az alkotó.


– Az akkumulátor csak 15 percet bírt, és a Széchenyi tér– Belvárosi híd felé tartva már a Kossuth Lajos sugárúton villogott a merülését jelző lámpa. Azért látszik néha vágás a filmen, mert a hosszú piros lámpáknál leállítottam, nem akartam pocsékolni az időt. Sok minden változott: a Hafner-fatelep helyén megépült a Tisza Palota, sehol nem volt még a Csillag téri körforgalom, a Makkosházi körúti áruházak, a telefontorony és a Tesco. A majd elkészülő Tesco előtti ötemeletes panelsort akkor építették. Most visszanézve megdöbbentett, hogy sok minden megmaradt, dicséretes, hogy megőriztünk régi épületeket, de sajnos van, amire nem vagyok büszke. A Szőke Tisza eltűnésének nem örülök, hozzátartozott Szegedhez. Szép változás viszont, hogy a 33 év alatt kizöldültek a panelek környékei – magyarázta az operatőr, aki azt mondta, nem hitte volna, hogy ennyire felkapják, és ilyen népszerű lesz a kisfilmje.


Mint fogalmazott, ódzkodott felrakni. – Ez nem egy film, ez csak egy rögtönzés, egy hirtelen jött ötlet. Csodálkoztam is, mennyire népszerű a nosztalgia, mert a mai fiatalok, nem akarom bántani őket, de ők csak a szelfiből élnek. Szerencsére van érdeklődés a régi felvételek iránt – tette hozzá Kecskeméti Illés.

 Paradicsomi állapotba vágyunk

– A mélylélektani felfogás azt feltételezi, hogy alapvetően mindannyiunkban benne van egy paradicsomi ősállapotba való visszavágyakozás – magyarázta Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének korábbi oktatója, amikor a nosztalgia népszerűségének okairól kérdeztük. A szakember azt mondta, minden mítoszban megtalálható a tökéletes paradicsomi állapot, megtörténik az onnan való kiűzetés, és elkezdődik a sóvárgás, hogy ezt visszaállítsuk, ha másként nem, akkor szimbolikusan. Ez abban ölt testet, hogy régi képeket nézegetünk, régi zenéket hallgatunk, azt mondjuk, hogy régen minden jobb volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!