Szeged és környéke

2015.03.23. 18:42

Kelemen Zoltán ma már többet énekel az Operaház produkcióiban, mint Szegeden

Szeged - Scarpia szerepét énekli a színház új Tosca-produkciójában Kelemen Zoltán, akinek olyan sok feladatot ad az Operaház, hogy azon gondolkodik, megérné lakást vásárolnia Budapesten.

Munkatársunktól

A csúcson

Kelemen Zoltán 16 év kihagyás után az Otello Jagójával 3 évvel ezelőtt tért vissza az Operaház színpadára. Úgy érzi, egy baritonnak a 40 és 50 év közötti a legideálisabb életkor, amikor hangilag és figurában is a csúcson lehet. El is határozta, hogy a következő 5 évben nem vállal új buffo szerepeket. Ráér arra egy évtized múlva is. Minél több nagy Verdi-főszerepet szeretne még énekelni, eddig tizenkettőt sikerült, de lenne még mit felvennie a repertoárjába. Wagner-szerepet még soha nem énekelt, de nagyon szeretne.

– A Falstaff Fordjával kezdtem az évadot az Operaházban, ahol párhuzamosan próbáltam a szegedi Macbeth-produkcióval. Januárban újra a Turandot Pingjét énekeltem; ebbe a szerepbe tavaly álltam be. A Bánk bánból a Nádasdy-féle verziót játszottuk, így végre a Petúr–Bánk duettet is elénekelhettem. Új szerepem Gara nádor a Hunyadi Lászlóban, amiben februárban léptem fel. Májusban kezdjük próbálni a Sába királynőjét, amiben én leszek Salamon király nyáron a Margitszigeten. Később az Erkel Színházban is játsszuk majd. A következő évadban új szerepem lesz az Operaházban Malatesta, amit a szegedi Don Pasquale-produkcióban már énekeltem. A Faustban jövőre Valentin szerepét veszem át a premieren bemutatkozó Haja Zsolttól. A Pikk dámában Jeleckijt éneklem majd. Ez lesz az első orosz nyelvű szerepem. A jövő nyári margitszigeti produkció is körvonalazódik már: Anger Ferenc rendezésében a Traviatát mutatjuk be, ami bekerül majd az Operaházba is – sorolja rengeteg budapesti feladatát [namelink name="Kelemen Zoltán"], a Szegedi Nemzeti Színház baritonistája. Aztán eszébe jut: nem is említette még az összest.

Kelemen Zoltán Scarpia szerepében a szegedi Toscában. Fotó: Schmidt Andrea

Kelemen Zoltán Scarpia szerepében a szegedi Toscában. Fotó: Schmidt Andrea
– [namelink name="Gyüdi Sándor"] dirigálásával a Shakespeare-évhez kapcsolódva a szegedi társulattal jövőre az Erkelben Wolf-Ferrari Sly című operáját is bemutatjuk, ami A makrancos hölgy előjátékából készült; abban is én leszek a bariton főszereplő. Ezt a szegedi közönség is láthatja majd. Idén a Juronics Tamás rendezte Hoffmann meséivel, jövőre [namelink name="Galgóczy Judit"] Macbeth-produkciójával veszünk részt a Primavera Fesztiválon, ahol korábban Rigolettóként és Boccanegra szerepében is bemutatkozhattam. Lassan az összes nagy szerepemben hallhatnak Budapesten is. Szegeden kevés előadásunk van, így kétszer annyit éneklek már a fővárosban. Fontolgatom, hogy veszek Pesten egy lakást. Gyakran nézek is előadásokat az Operaházban, ahol ma már megszólítanak az emberek, gratulálnak, ha láttak valamelyik produkcióban. A nagy sztárnak számító Alexandru Agache, aki a Falstaffban és a Bánk bánban is partnerem, kedvesen érdeklődni szokott szegedi munkáim iránt is. Lukács Gyöngyivel, Kertesi Ingriddel is szeretek énekelni, legutóbb a Szilágyi Erzsébetként nagy sikert aratott Kolonits Klárával volt élmény együtt fellépni – meséli a baritonista, aki legtöbbször Héja Domonkos dirigálásával énekelt, és Kesselyák Gergellyel is több előadása volt. Medveczky Ádám is régi ismerősként fogadta, amikor beállt a Bánk bán-produkcióba: 19 éve ő vezényelt, amikor Alfióként debütált az Erkel színházi Parasztbecsületben. Szegeden most Scarpiát énekli az Anger Ferenc rendezte Toscában.

Scarpia, a hidegvérű sakkjátékos

– Angyal Mária hagyományos Tosca-rendezésébe beugrással álltam be, később instrukciókat is kaptam, így kialakult bennem egy Scarpia-figura. Anger Ferenc elegánsabbra vette most a rendőrfőnököt. Nem egy dúvadnak ábrázoljuk, hanem egy hidegvérű sakkjátékosnak, aki szeret és tud is gondolkodni, élvezi, hogy mozgatja az embereket. Nem az indulat dominál benne, csak néha szakad el nála a cérna. Ez a megoldás nem áll távol tőlem. Abban bízom, hogy sokan a zene és az énekesek miatt jönnek el, és nyitottak az új megfogalmazásra is. Aki szereti Puccinit, sokszor látta már a régi Toscát, és szeretne valami frisset, annak bátran ajánlom az új produkciót. A nagyszerű Nadja Cerchezzel a Macbethben még férj–feleséget játszottunk, a Toscában most újra összekerültünk – mondja Kelemen Zoltán, aki úgy tudja, májusban terveznek még Szegeden Macbeth-előadásokat, mert eddig csak négy előadást játszottak belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!