Szeged és környéke

2017.10.26. 19:24

Kell az önálló igazságügy Trócsányi szerint

Az elmúlt négy év tapasztalatai alapján szükség van az önálló igazságügyi minisztériumra - jelentette ki Trócsányi László csütörtökön Szegeden.

Amennyiben a jognak nagyobb szerepet akarunk adni,  alkotmányossági érveinket jobban érvényre kívánjuk juttatni, szükség  van az önálló igazságügyi tárcára - mondta a miniszter a  Negyvenedik Jogász Vándorgyűlés háromnapos programját megnyitó  előadásán.  


Az elmúlt években elvégzett feladatok közül a miniszter  kiemelte, hogy többéves munka eredményeként elkészültek az új  eljárási törvények, megszületett az új ügyvédi és választottbírósági törvény. Elkezdődött a végrehajtók, illetve az igazságügyi szakértők  helyzetének rendezése - közölte Trócsányi László, hozzátéve, ez a munka még nem ért a végére.  


A miniszter a jogalkotás folyamatát bemutatva hangsúlyozta, a  törvények elfogadását követően az utólagos hatásvizsgálatot  erősíteni kell, figyelemmel kísérve a jogérvényesülést, nyomon  követve a különböző vitás kérdéseket.  A tárcát érintő legkomolyabb problémának a miniszter a  szakemberek fluktuációját látja, erős a jóval magasabb jövedelmet  kínáló versenyszféra elszívó hatása. Trócsányi László hangsúlyozta,  meg kell becsülni a jó jogalkotókat, a fiataloknak pedig minden  segítséget meg kell adni ahhoz, hogy gyarapíthassák tudásukat.  Ezért szükség lenne arra, hogy a kodifikátor-képzés - amely  jelenleg kizárólag a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folyik -  valamennyi érintett egyetemen meginduljon.  


Trócsányi László kitért arra is, az elmúlt négy évben nagyon jó  szakmai kapcsolat, alkotmányos dialógus alakult ki a minisztérium  és a hivatásrendek között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!