2019.08.06. 12:18
Kemencében égették, kénsavban forralták és még homokot is kapott Szeged díjnyertes cukormentes tortája
Kemencében égették, kénsavban forralták és homokkal is összekeverték Magyarország Cukormentes Tortáját, a szegedi A Cappella cukrászda alkotását, a Kicsi Gesztenyét egy fővárosi laboratóriumban.
Mint megírtuk, a szegedi A Cappella cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. A Kicsi Gesztenye névre hallgató édességet az A Cappella aranykoszorús cukrászmestere, Gyuris László és csapata készítette. A tortát a napokban alapos vizsgálatnak vetette alá a budapesti Wessling Hungary Kft. független élelmiszer-vizsgáló laboratórium.
A Kicsi Gesztenyét kemencébe rakták, elégették, majd kénsavban forralták, hogy így állapítsák meg a szervetlen anyagok mennyiségét és a fehérjetartalmát. Homokkal összekeverve, termosztátba helyezve a szárazanyag- és a víztartalma derült ki, sósavval roncsolva és szerves oldószerrel kioldva pedig a zsírtartalmát mérték meg laboratóriumi körülmények között. A tortát spektrométerrel és folyadékkromatográffal is vizsgálták, amivel a különböző cukrok és cukoralkoholok mennyiségét is megmérték a szakértők. Ez utóbbi volt a legfontosabb mérés, hiszen ennek köszönhetően teljes biztonsággal megállapítható: valóban hozzáadott cukor nélkül készült cukrászati remekműről van szó.
˝Ízekre˝ szedték a Kicsi Gesztenyét a laboratóriumban.
A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként csak 14,9 gramm szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet.
Gyuris László mestercukrász elmondta, nem lepődött meg az eredményen, hiszen pontosan tudja, miből mennyit rak a süteménybe, amelyet ők küldtek fel hivatalos vizsgálatra a független élelmiszer-vizsgáló laboratóriumnak.