Szeged és környéke

2019.08.06. 12:18

Kemencében égették, kénsavban forralták és még homokot is kapott Szeged díjnyertes cukormentes tortája

Kemencében égették, kénsavban forralták és homokkal is összekeverték Magyarország Cukormentes Tortáját, a szegedi A Cappella cukrászda alkotását, a Kicsi Gesztenyét egy fővárosi laboratóriumban.

A. T. J.

Mint megírtuk, a szegedi A Cappella cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cu­kormentes Tortája versenyt. A Kicsi Gesztenye névre hallgató édességet az A Cappella aranykoszorús cukrászmestere, Gyuris László és csapata készítette. A tortát a napokban alapos vizsgálatnak vetette alá a budapesti Wessling Hungary Kft. független élelmiszer-vizsgáló laboratórium.


A Kicsi Gesztenyét kemencébe rakták, elégették, majd kénsavban forralták, hogy így állapítsák meg a szervetlen anyagok mennyiségét és a fehérjetartalmát. Homokkal összekeverve, ter­­mosztátba helyezve a száraz­anyag- és a víztartalma derült ki, sósavval roncsolva és szerves oldószerrel kioldva pedig a zsírtartalmát mérték meg laboratóriumi körülmények között. A tortát spektrométerrel és folyadékkromatográffal is vizsgálták, amivel a különböző cukrok és cukoralkoholok mennyiségét is megmérték a szakértők. Ez utóbbi volt a legfontosabb mérés, hiszen ennek köszönhetően teljes biztonsággal megállapítható: valóban hozzáadott cukor nélkül készült cukrászati remekműről van szó.

˝Ízekre˝ szedték a Kicsi Gesztenyét a laboratóriumban.

˝Ízekre˝ szedték a Kicsi Gesztenyét a laboratóriumban.

A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye a Ma­­gyar Dietetikusok Országos Szö­­vetsége számításai alapján sze­­letenként csak 14,9 gramm szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet.


Gyuris László mestercukrász el­­mondta, nem lepődött meg az eredményen, hiszen pontosan tudja, miből mennyit rak a süteménybe, amelyet ők küldtek fel hivatalos vizsgálatra a független élelmiszer-vizsgáló laboratóriumnak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!