Szeged és környéke

2008.08.07. 21:04

Kerékpárral a pekingi paralimpiára

Szeged - Kerékpárral érkezik Pekingbe a szegedi Bozsó István, Czimbalmos Zsolt és a kecskeméti Makra Csaba. Holnap indulnak repülővel Sanghajba, ahonnan 2100 kilométer letekerése után érkeznek majd meg a kínai fővárosba.

Kiss Gábor Gergely

A kínai nagy fal egy-egy tégláját szeretné hazahozni szuvenírként Kínából a szegedi Bozsó István, Czimbalmos Zsolt és a kecskeméti Makra Csaba. A három férfi a szeptember 6-án kezdődő paralimpiai játékok megnyitójára szeretne Sanghajból a kínai fővárosba érni – két keréken. Bozsó Istvánnak az ötödik, Makra Csabának a harmadik, míg a Szegedi Fegyház és Börtönben dolgozó Czimbalmos Zsoltnak a második paralimpiája lesz, amelyre biciklivel indul szurkolni.

– Athén után élménybeszámolót tartottunk a raboknak a börtönben, ők már nagyon várják a folytatást. Többen mondták indulás előtt, hogy még a 2012-es londoni játékok beszámolóját is tőlünk hallgatják majd meg – mondta mosolyogva Zsolt. GPS-szel és laptoppal felszerelten vágnak neki a kalandnak, azt azonban nem tudják, hogy pontosan milyen útvonalon érik majd el a kínai fővárost. Sanghajba már holnap elindulnak: párizsi átszállással érkeznek meg tizenegy órás út után a nagyvárosba.

Czimbalmos Zsolt (balról), Bozsó István és Makra Csaba Sanghajból kerekezik Pekingbe. Fotó: Karnok Csaba

Czimbalmos Zsolt (balról), Bozsó István és Makra Csaba Sanghajból kerekezik Pekingbe.
Fotó: Karnok Csaba

– Három évig szerveztük a kirándulást és kerestünk szponzorokat, hiszen hármunknak és a kerékpároknak a repülőjegye szinte pontosan egymillió forintba kerül – magyarázta Bozsó István, aki húszéves korában egy baleset következtében vesztette el bal karját, de ez a tekerésben egyáltalán nem hátráltatja. Mindhárman sokat futnak – az ismeretség Bozsó és Makra között is innen ered. – Mi pedig egy házban laktunk Istvánnal. Látta, hogy milyen sokat sportolok, ezért Athén előtt felajánlotta: kísérjem el őket a görög fővárosba – magyarázta Zsolt, aki bevallotta, nagyon fél a repüléstől.

Előre lefoglalt szállása a kerekeseknek csak Sanghajban és Pekingben van, a kínai törvények pedig tiltják a sátorozást. – Útközben ezért több hotelben is meg kell majd szállnunk. Mivel kínaiul még nem megy perfektül a szobafoglalás, reméljük, hogy beszélik a magyart vagy az angolt – mosolygott Makra Csaba. Az utolsó napot a férfiak csomagolással, a kerékpárok szervizelésével és a családtól való búcsúzással töltik. 2100 kilométert tekernek majd, s a turistalátványosságokat csak akkor tekintik meg, ha a páratartalom és az időeltolódás ellenére teljesíteni tudják a előre eltervezett, napi 100-120 kilométeres távot.

Béres-szurkolók

A biciklisek lemaradnak a ma este kezdődő pekingi olimpiai játékokról, ám a magyarok eredményeiről neten vagy telefonon minden információt beszereznek. A paralimpián pedig teljes szívükből szurkolnak majd a szegedi Béres Dezsőnek, aki a férfi bocsaválogatott tagjaként próbál minél jobb eredményt elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!