Szeged és környéke

2008.04.01. 00:54

Keresztelő és méregmező a csótánynak

Szeged - A panellakás konyhájában rendszeres „látogató" a csótány és a hangya. Milyen betegségeket hordozhatnak? Milyen gyakran kell irtani őket? Mennyire terheli ez meg a pénztárcánkat? Utánajártunk.

Kancsár Tímea

– Tanakodtunk, hogyan becézzük őket, ha már ilyen gyakori vendégek. A Sanyi vagy a Józsi talán jópofa név egy csótánynak, vagy mégsem? – kérdezte viccelődve a 18 éves Olasz Anna. Egyetemista bérlőtársaival, Császár Yvettel és Kun Ágival többször is megtartották már a nagyméretű, fekete konyhai csótány „keresztelőjét". – Kijövök az esti film után a szobából, és beléjük botlok – meséli szörnyülködve Anna. Rettentően fél a bogaraktól, Ági sem szívesen nyúl hozzájuk, ezért általában Yvette teszi el láb alól a rovarokat. Naponta három-négy csótányt is találtak, ezért a második emeleti panelbe költözésük után szakember segítségét kérték. Berta Péter szakmája: egészségügyi kártevőirtó szakmunkás; azt mondta, valószínűleg az alagsori csatornából jönnek a rovarok. A hígítószagú idegméreg húsz perc alatt szárad meg, de csak három nappal később szabad felmosni – javasolta a bérlőknek.

– Évente 25-30 ezer alkalommal végzünk rovarirtást Szegeden. A társasházakban érdemes minél több otthonban egyszerre elvégezni a munkálatokat, mert a rovar „intelligens", túl akarja élni a pusztítást, ezért arra megy, amerre nem érzi a vegyszert – magyarázta Berta Péter.

Berta Péter szerint az alagsori csatornákból jönnek a rovarok. Fotó: Segesvári Csaba

Berta Péter szerint az alagsori csatornákból jönnek a rovarok.
Fotó: Segesvári Csaba

A speciális mikrokapszulákból álló méregsávot a hideg burkolattal ellátott helyiségekben – a konyhában, a fürdőszobában, az előszobában és a vécében – szórják körbe a fal szegélye mellett. Érdemes a táskát, a cipőt, a törülközőt, illetve az evőeszközöket elpakolni. A háziállatok és a gyermek jelenléte sem kívánatos arra a húsz percre, míg felszárad a vegyszer. A mikrokapszulázott anyag egy tartós méregmezőt hoz létre, ez felszívódik a rovar testnedvein keresztül. Csak a hidegvérű élőlényekre veszélyes, ezért a virágokat nem kell letakarni, viszont a halak levegőztetőjét érdemes kihúzni, a terráriumban tartott hüllőket kicsit odébb rakni az irtás idejére.

Menyét a padláson

A menyét sokáig védettnek számított, de a padlásra költözve már pszichésen és mentálisan is gondot okoz a lakóknak, ezért ilyen esetben kártevőnek titulálják: megfogják, és visszaengedik a természetbe.

„Tünetmentes", azaz nem látnak csótányokat, hangyákat a lakásban; tartanak a vegyszerektől, vagy egyszerűen csak „állatvédők" – a legáltalánosabb okok, ami miatt sokan nem veszik igénybe a rovarirtást. Erre nem is kötelezhetők, de a társasházak közös képviselőit már jogszabály köti, hogy évente kétszer gondoskodjanak a közös helyiségek – szeméttároló, lépcsőház, alagsor – rovar- és rágcsálómentesítéséről.

– A panellakásokban telepszik meg a legtöbb rovar. A sok közös átjáró és a zsúfoltság kiváló életteret biztosít nekik. A téglaépítésű lakások mészvakolatának gázosodása viszont irritálja az élősködőket – magyarázta Horváth István, a Fedora Plus Kft. ügyvezetője, egészségügyi gázmester. A szakembertől megtudtuk, hogy a szalmonellát okozó baktérium a csótány és a hangya hátán is megtelepedhet, és az egerek vizelete fertőző agyhártyagyulladást is okozhat.

Ágyi poloska

Az irtással foglalkozó cég évente négy alkalomra köt szerződést az ügyfelekkel. A munkálatok összes költsége 5000 forint lakásonként. Az irtást negyedévente végzik. Az 1900-as évek közepén elterjedt ágyi poloska ismét robbanásszerűen kezd elszaporodni. Gyakran a tömegközlekedési járművekről visszük haza. Csípése tályogot is okozhat. Irtása más vegyszert igényel, mint a csótányé és a hangyáé, ezért költségesebb. Alkalmanként körülbelül háromezer forint – tudtuk meg Horváth Istvántól.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!