Szeged és környéke

2015.07.20. 23:50

Keresztet vethetnek a pénzükre túlfizetéses ügyfelek?

Szeged - A szegedi hőszolgáltató csődben van, felszámolják. Közben a pénzükre várnak azok az ügyfelek, akiknek túlfizetése van. Az ügyvezető szerint érdemes kitartani. A felszámolóbiztos még nem tudja, mennyi a hitelező és az adósság.

Dombai Tünde

 Kinek tartozhat a Szehő?

A Szehő tartozásairól korábban azt írtuk, hogy 670 millió forint hitelt vett fel a Raiffeisen Banktól. Volt egy 300 millió forintos hitele is a K&H-nál, amire kezességet vállalt a város, és az 51 százalékos tulajdonrész után 153 milliót már leemelt a bank a számlájáról. Az önkormányzatnak 510 milliós tagi kölcsönnel tartozik a cég, a kisebbségi magántulajdonosnak 490 millióval. A tavaly ősszel kijelölt állami gázkereskedőnél 1,7 milliárd forint adósságot halmozott fel.

„Májusban megkaptuk a szegedi hőszolgáltató elszámolását arról, hogy az előlegszámlákon többletbefizetésünk volt. Közben az IKV vette át a szolgáltatást. Kitől várhatjuk vissza a pénzünket? Az ügyfélszolgálaton kis türelmet kértek, két hónapja" – írta lapunknak Már[namelink name="kiné Aranka"].

Olvasónk nincs egyedül a gondjával. Sorra kapjuk a kérdéseket a távhőszámlákkal kapcsolatban. Gáz utcai panaszosunknál pedig az a különös helyzet állt elő, hogy két lakása van ugyanabban a panelházban. Mindkettő számláit ő fizeti átutalással. Az egyikben az elszámolás 6 ezres tartozást mutatott, és a szolgáltató mindjárt leemelte a pénzt a bankszámlájáról. A másikon 10 ezer forint túlfizetése volt, bement az ügyfélszolgálatra, ahol azt mondták neki, a Szehő számláját felszámolás miatt zárolták, nem tudják visszaadni a pénzt.

Az északi városrészben lakó asszony nem érti, miért nem lehetett a két lakás számláját összevonni, hiszen így csak 4 ezerrel tartozna neki a cég, nem lenne oda 16 ezer forintja.

– Két fogyasztási helyet nem vezet össze a Szehő, hiszen ezekre külön szolgáltatási szerződés vonatkozik. A lakosság követelésállományát nyilvántartjuk, nincs elfelejtve, érdemes várni a visszafizetésekre. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a Szehő bankszámlái felett a Raiffeisen Bank rendelkezik, kifizetés csakis a bank engedélyével lehetséges – tájékoztatott a Szegedi Hőszolgáltató Kft. önkormányzat által delegált ügyvezetője. [namelink name="Kóbor Balázs"] hozzátette, a lakosság jelenleg nagyjából 200 millióval tartozik a Szehőnek, míg a cégnek 35 milliót kellene visszafizetnie az ügyfeleinek.

Túlfizetés és tartozás. Nem vonható össze a kettő a távhőszámláknál.  Fotó: Frank Yvette

Túlfizetés és tartozás. Nem vonható össze a kettő a távhőszámláknál. Fotó: Frank Yvette
Megírtuk, a bíróság elrendelte a Szehő felszámolását, ami akkor jogerős, ha a Cégközlönyben (cegkozlony.hu) közzéteszik. A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a céget, így az állami Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t rendelték ki ideiglenes vagyonfelügyelőnek. [namelink name="Börcsök Sándor"], a Szehő felszámolóbiztosa érdeklődésünkre elmondta: onnantól, hogy a Cégközlönyben megjelenik a felszámolás híre, 40 napjuk van a hitelezőknek, hogy követelésüket bejelentsék. A felszámoló ezeket megvizsgálja, majd hitelezői gyűlésen számol be a cég vagyonának összetételéről.

A csődtörvény szerint kategóriákba sorolják a követeléseket. Ezek közül elsők a kiemelt szervezetek, mint például a NAV. A többi hitelezőről, követelésről, azok rangsoráról a felszámoló egyelőre nem tudott nyilatkozni. A sorrendnél nem számít, hogy ki kezdeményezte a felszámolást, illetve hogy kinek mennyivel tartozik a cég. A túlfizetés miatt pénzt igénylő ügyfeleknek is ebbe a hitelezői sorba kell beállniuk.

A közzétételtől számított 40 napon belül levélben kell majd elküldeniük a követelésüket bizonyító számlát, és követelésük 1 százalékát kell befizetniük ügykezelési díjként. A hitelezőket kategóriák szerint fizetik ki a cég vagyonából úgy, hogy közben ésszerűen működhessen. A NAV felügyeli az eljárást, amelyről rendszeresen beszámoló készül. A felszámolóbiztos becslése szerint a cégfelszámolás általában 2 évig tart, de a Szehő speciális eset, hiszen közszolgáltatóként működött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!