Szeged és környéke

2019.02.04. 14:51

Kerülendő az alkoholfogyasztás és a dohányzás, napi fél óra mozgás is segíthet - A rák sok esetben megelőzhető lenne

Szeged - Hétfőn, a rák elleni küzdelem világnapján a kormányhivatal szegedi központi épületében azt mutatták be, mit tehetünk a halálos betegség megelőzése érdekében. Idén eddig 774 ezren haltak meg daganatos betegségben a világon, sok esetben pedig ez az életmóddal is összefüggésbe hozható.

Munkatársunktól

A Nemzetközi Rákellenes Unió február 4-ét jelölte meg a rák elleni küzdelem világnapjaként. Ebből az alkalomból a Csongrád Megyei Kormányhivatal hétfőn programot szervezett az érdeklődők számára Szegeden, a Rákóczi téri épületében. [namelink name="Bosnyákovits Tünde"] megyei tiszti főorvos elmondta: a cél az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, mennyit tehetünk egészségünk megőrzéséért.


– A rákmegelőzés legfontosabb lépése a dohányzás abbahagyása. A cigaretta ugyanis a daganatos betegségek több mint 25 százalékáért felelős – hangsúlyozta a szakember. – Az alkoholfogyasztás szintén kockázatnövelő tényező, emlőrák esetében például másfélszeresére növeli a megbetegedés esélyét, így ez is kerülendő. Emellett fontos a napi minimum félórás testmozgás, az egészséges táplálkozás, nők esetében a szoptatás és a védőoltások, például a HPV elleni oltás felvétele. Ezek az információk ugyanúgy elhangzanak ezen a rendezvényen, mint az, milyen ingyenes szűrővizsgálatokon lehet részt venni.

A Kormányhivatal szervezett programot a rák elleni küzdelem világnapján. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

Bosnyákovits Tünde kiemelte: az eddig is létező szűrőprogramok új elemmel gyarapodtak: a néhány éve kísérleti jelleggel kipróbált székletszűrés immár országos programként fut. A meghívókat már kiküldték az 50–70 év közötti korosztálynak, amelynek tagjai egy egyszerű, otthon végzett vizsgálat segítségével kideríthetik, fennáll-e a kockázata, hogy vastagbélrákkal küzdenek. Férfiak esetében egyébként a tüdődaganat után ez a második leggyakoribb rákos megbetegedés.


Nők esetében a melldaganat a második leggyakoribb, így a tegnapi programon külön figyelmet fordítottak erre a betegségre. Folyamatosan futott egy oktatófilm arról, hogyan lehet elvégezni otthon magunknak az emlővizsgálatot, egy emlőt imitáló párnán pedig, amelyben kóros elváltozásokat jelző csomókat lehetett kitapintani, mindezt a gyakorlatban is ki lehetett próbálni.

A Kormányhivatal szervezett programot a rák elleni küzdelem világnapján. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

– Kicsit ijesztő volt – foglalta össze tapasztalatait Jámbor Erika. – Bevallom, nem járok mammográfiára, így az önvizsgálat megtanulása hasznos volt számomra. De meglepő volt hallani azt is, hogy milyen fontos a testmozgás a rák megelőzése szempontjából, erről eddig nem beszéltek a szakemberek – tette hozzá.


A program során egy monitoron azt is nyomon lehetett követni, hogy a világon idén mostanáig például 774 ezren haltak meg rákban. És ha már a dohányzás káros hatásairól esett szó: délelőtt 10 óráig a hétfői napon 6 milliárd darab cigarettát szívtak már el a dohányosok. Megelőzés tekintetében tehát látszik: van még mit tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!