Szeged és környéke

2016.09.26. 08:30

Késik a napkollektorok visszahelyezése a volt II-es kórház főépületére

Januárban ,,átmenetileg" leszerelték az egykori II-es kórház főépületéről a napkollektorokat, azok azonban a mai napig nem kerültek vissza. Egyelőre keresik a pályázati forrást a tető felújítására, ami miatt áll az ügy.

Timár Kriszta

Háromnegyed éve nincsenek napkollektorok az egykori II-es kórház főépületén. Az intézmény energetikai korszerűsítését 2004-ben végezték el 380 millió forintból, akkor még az önkormányzat volt a fenntartó. Ennek részeként szerelték fel a 800 négyzetméternyi kollektort. A beruházásnak köszönhetően a gázfelhasználást jelentősen csökkentették az intézményben.


A kollektorokból 370 négyzetméternyit január elején leszereltek le az „A" épületről, vagyis a Kálvária sugárút felőli főépületről. Akkor azt a tájékoztatást kaptuk, hogy csak átmenetileg. A meghibásodott kollektorokat kell cserélni vagy javítani, illetve a kollektorok alatti törött cserepek helyett is újakat kellett felrakni. Ez azonban 9 hónap alatt sem volt megoldható. Ennek okáról Facskó Andreát, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökét kérdeztük.


– A tetőn a cseréplécezést és a cserépfedést szükséges cserélni a fagyás és deformációból eredő törések miatt. Emellett a napkollektorok általános karbantartását kell elvégezni, ami a tömítések cseréjét, valamint a rendszer fagyálló folyadékkal való feltöltését jelenti. A Nyugati Telephely „A" épületének tetőfelújítására beérkezett ajánlatok nagysága miatt jelenleg a felújításhoz szükséges pénzügyi források előteremtése történik – írta válaszában a klinikai központ elnöke, aki azt is elmondta, a felújításhoz jelenleg pályázati forrást keresnek. Hozzátette: mivel a telephely több épületén is van napkollektor, illetve mindenhol nagy kapacitású puffertartályok vannak, a leszerelés miatt maximum évi 80-100 ezer forint pluszköltség keletkezik. A földgázfogyasztásban pedig nem lehet kimutatni növekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!