Szeged és környéke

2016.04.26. 09:50

Késsel, ollóval, pisztollyal - állig felfegyverkezve járunk a bíróságra

Sok ügyfél komoly fegyverarzenállal érkezik a Szegedi Törvényszék épületébe, amelynek beléptető kapuján kerékpárpumpa és körző is fennakadt már.

K. G. G.

Közel 2500 – emberi élet kioltására alkalmas – eszközt vettek el a Szegedi Törvényszékre érkezőktől tavaly a bíróság biztonsági emberei a beléptető kapunál. Sokan azt gondolják, hogy egy körömolló vagy csavarhúzó nem jelenthet problémát.


Az ügyfelek egy része azonban a tárgyalásokra érthető módon zaklatottan, feldúlt állapotban érkezik, hiszen a bírósági ügyeket általában hoszszabb-rövidebb ideig tartó egyeztetések és viták előzik meg. Ezek olykor még a bírósági folyosókon, illetve a tárgyalótermekben is folytatódnak. Az sem ritka, hogy az ügyfélszolgálati irodákra tartók a bírósági alkalmazottakkal viselkednek zaklatottan vagy agresszíven. Ilyenkor a legkisebb méretű eszköz is veszélyt jelenthet, ezért azokat már a bejáratnál elveszik.

 

– A késeken, maroklőfegyvereken és nagy méretű ollókon kívül ezért a csavarhúzókat, villáskulcsokat, reszelőket, körzőket, de még a kerékpárpumpát, kerékpárláncot és borotvát is le kell adniuk az épületbe lépőknek

– tájékoztatott a Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya.


A szegedi bíróságon több mint 15 éve alkalmaznak fémkereső detektort és kaput, valamint a táskák átvilágítására röntgenkészüléket.

Mire jogosultak a biztonsági őrök?


A bíróság biztonsági őrei jogosultak az épületbe belépőtől elkérni személyes iratait, átvizsgálni csomagjait, fegyver- és robbanóanyag-kutató műszert használni, és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök bevitelét megtiltani. Arányos méretű testi erőt is alkalmazhatnak fenyegető támadás vagy a bíróságra való jogosulatlan belépéskor. Főszabály szerint gumibotot vagy gázspray-t nem használhatnak, de jogos védelmi helyzetben vagy végszükség esetén ezek az eszközök is megengedettek.









 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!