Szeged és környéke

2012.11.29. 16:50

Kesselyák Gergely kiáll Bátyai Edina mellett

A szegedi szabadtéri művészeti vezetője, Kesselyák Gergely szerint minden színházi szakmai szabállyal szembe megy, hogy egy már meghirdetett fesztiválévad műsorát megváltoztassák, a vezetést ilyenkor félreállítsák. A karmester kiáll Bátyai Edina mellett.

Munkatársunktól

– Sasvári Sándort nagyra becsülöm, az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb rockénekesének tartom, de a művészeti vezetés egészen más típusú munka. Nem ekkora falattal szokták kezdeni, mint a szegedi fesztivál, de lehet, hogy ő meg tudja oldani, mert olyan tehetséges – reagált lapunk megkeresésére [namelink name="Kesselyák Gergely"] Liszt-díjas karmester, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője arra hírre, hogy kormánypárti önkormányzati képviselők a kulturális bizottság szerdai ülésén már be is mutatták kiszemelt utódját.

Kesselyák Gergely

Kesselyák Gergely– Ahhoz, hogy operajátszás fellegvárául is alapított szabadtéri művészeti menedzsmentjében ne legyen operai szakember, egészen biztos, hogy a minisztérium kulturális bizottságának is szava lesz. Most, amikor a drága műfajnak számító operát amúgy is nehéz eladni, életben tartani, egy ilyen döntés a végső csapást jelentené – véli a korosztálya egyik legtehetségesebb, legfelkészültebb zenés színházi karmesterének tartott dirigens, aki szerint a komolyzenei szakma sem hagyhatja ezt szó nélkül.

– Részt vettem a szabadtéri 2013-as programjának kitalálásában és letárgyalásában, meghirdettük a műsort, az emberek már vásárolják a jegyeket. Minden színházi szakmai szabállyal szembe megy és nonszensz, hogy egy meghirdetett évadot esetleg megváltoztassanak. Ez a jegyet vásárló közönség megcsúfolása! Ráadásul az adófizetők pénzének pazarlása is, hiszen felelőtlen lett volna úgy műsort hirdetni, hogy nem állnak mögötte legalább részben szerződések, vállalások. Ez pedig perek tucatját vonhatja maga után; a kártérítést ki kell majd fizetnie a fesztiválnak. Miután a szeptemberi sajtótájékoztatón bejelentettem a műsort, egyetlen képviselő sem jelezte, hogy nem ért vele egyet. Miközben ebben a válságos időben az összes hazai fesztivál az életben maradásáért küzd, és nekünk is voltak nehéz éveink, most jól állunk, a következő évadra rengetegen váltanak jegyet, óriási az érdeklődés a produkcióink iránt. Ma az egész országban nehéz olyan profi ügyvezetőt találni, mint [namelink name="Bátyai Edina"], ezért mindenben kiállok mellette. Ugyanakkor, ahol engem nem akarnak tovább, ott nem ragaszkodom a pozíciómhoz, tehát ha Szegeden úgy döntenek, hogy én már nem vagyok nekik elég jó, és mást szeretnének, akkor nem akarok maradni. Nagyon szerettem Szegeden, mert kiváló kapcsolatot alakítottam ki a kollégáimmal. Ha most a szakmánk feje fölött mások úgy döntenek, hogy nem kellek, azt is meg lehetne beszélni európai módon. Amit most csinálnak, az nem profi dolog. A 2013-as munka nagy része már elvégeztetett, már csak a beteljesítése van hátra. Nem ilyenkor és nem így szokás váltani. Az európai demokráciákban elfogadott működési szabályok szerint ilyen nincs; diktatúrában persze van, ahogy a kommunizmusban is volt – hangsúlyozza Kesselyák Gergely, akinek idén március 15-én [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök adta át az Érdemes Művész kitüntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!