Szeged és környéke

2017.12.07. 08:01

Készlethiány nincs, a kereslet állandó: most lehet a csúcson a tojás ára

Csongrád megye - Miközben százforintos karácsonyi tojással is riogatták az internetes portálok a vásárlóközönséget, úgy tűnik, 60 forint körül tetőzik most. A boltok polcain már át is lépte ezt a határt az ár, a Mars téri piacon nem.

Kovács András

Forró ősz


A KSH nyári gyorstájékoztatója szerint 2017 augusztusában még csupán 1,1 százalékkal nőtt az étkezési tojás ára az egy évvel korábbihoz képest, majd jött a meredek a felívelés. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet november végén már arról számolt be, hogy a dobozos, 10 darabos tojás ára a tavalyi 22-23 forintról 39-40-re emelkedett. A minimum 70 százalékos drágulás a tálcás, 30 darabos tojásnál is megfigyelhető.

– Két és fél hete ennyi nálunk a tojás ára, a legdrágább 58 forint, és ha engem kérdez, ez nem is lesz már több az idén – mondja Kotogány János.


A szegedi Mars téri piac nagycsarnokában a kereskedő hozzáteszi, a termelők beraktároztak, neki sincs gondja a készlettel. Vagyis a bő egy hónappal ezelőtt megjósolt tojáshiányból egyelőre semmi sem látszik.


Az árus felhívja a figyelmünket egy, a stand előtt elsétáló férfira – az ország egyik legnagyobb tojástermelője, azonban sem nevét, sem cégét nem akarja elárulni. – Ez lenne a tojás normál ára, ha azt számoljuk, hogy mi mindent követelnek meg tőlünk a különböző hatóságok – mondja, és hozzáteszi, akkor nem kellene itthon birkózni a lengyel importtal.


Jön a százforintos tojás karácsonyra? Ezt nem egy bulvárlap kérdezte egy hete főcímében, hanem a HVG internetes kiadása. Kiderül, nem csak a madárinfluenza, vagy a baromfikon használt fipronil bolhairtó-szennyezés nyomán megritkított állomány miatt indult felfelé a tojás ára.

 

Molnár Gyöngyi, a termelők országos szövetségének vezetője szerint a holland tojáshiányt érzékelte a német piac, majd ennek hullámai elértek Európának erre a felére is. Magyarország pedig kicsi, így minden ingadozást túlreagál.

 

Kotogány Jánosné: hetek óta változatlan a tojás ára. Fotó: Frank Yvette

Kotogány Jánosné: hetek óta változatlan a tojás ára. Fotó: Frank Yvette

Klazsik György, a ruzsai Kla-Man farm egyik tulajdonosa is a holland vonalat mondta lapunknak. Az év eleji madárinfluenza-járvány miatti állománykiesést már pótolták, de a komoly piaci szereplőnek számító hollandiai rovarirtó szeres szennyezéssel érintett tojókat csak augusztusban, szeptemberben vágták le. Ezeket még nem tudták pótolni.


Kotogányéknál találkozunk egy törzsvásárlóval is, Ványai László egykor a megyei adóhivatal igazgatója volt. – Ilyen helyzetben nem működik tisztán az áfacsökkentés ármérséklő hatása, a tojás piaca most nem normális – mondja a szakember, hangsúlyozva, bizonyos keretek között minden uniós tagállam szabadon dönt az áfa mértékéről.

Ettől is drágulhat


A Walmart és a McDonald's után legutóbb a Nestlé jelentette be, hogy néhány éven belül csupán szabadon tartott tyúkok tojásait használja fel a termékeiben. A vállalás ellenőrzése nem könnyű, az Egyesült Államokban például nem létezik szabályozó szervezet ezzel kapcsolatban, vagyis mindenki azt ír a tojástartó dobozokra, amit akar – írja a Szántóvető blog.

Egy üzlettel errébb, a kondorosiaknál már három hete változatlan a tojás ára, ők sem valószínűsítenek már emelkedést erre az évre. Mellár Tiboréknál 12 ezer saját tartású tyúk termeli a tojást, így van rálátásuk a piacra.


Nemcsak az üzlethelyiségben árulók vélik úgy, hogy a tojás ára tetőzött, az asztaloknál is. Az egyik tojást és tésztát egyaránt kínáló férfi szerint ha tippmixen kellene eltalálnia, innen már inkább lefelé megy majd az ár. Törzsvevője, Telenkó Péterné 20 tojást vásárolt nála. – Legalább öt éve idejárok már, a minőséggel elégedett vagyok, és én is remélem, ennél már nem lesz drágább – mondja az asszony.


– Csak nehogy valamelyik multi beakciózza a tojást, mert az mindent boríthat – mondja az egyik Mars téri bérlő, aki szerint az árakat mindig a kereskedők diktálják. A boltok, a multik polcain már ma is könnyen találni 60 forintnál drágábbat, a kérdés az, merre mozdul majd, és jól gondolják-e a piacon, hogy most vagyunk az árcsúcson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!