Szeged és környéke

2014.01.07. 21:17

Két hónap múlva kelnek ki a homokháti emutojások

Zákányszék - Négy hatalmas zöld emutojást keltetnek a zákányszéki madárkertben. A ritka állat különleges fiókái két hónap múlva kelhetnek ki, de addig is van látnivaló.

H. A.

– Néhány napja keltetjük őket, már most 65-70 grammosak, – mutatja a négy hatalmas emutojást [namelink name="Rácz Sándor"] a zákányszéki madárkertben.

A tulajdonos elmondta, közel két hónap kell hozzá, hogy kikeljenek a fiókák. Egy speciális keltetőbe helyezte a hatalmas tojásokat, ahol 36,1 fokon tartják a hőmérsékletet.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba
– Már az ókori egyiptomiak is ezt csinálták. Frissen vágott füvet helyeztek a piramis alakú keltetőbe, mellétették a tojásokat. A komposztálódás melegen tartotta a tojásokat – meséli Rácz Sándor.

Ő és felesége a 90-es években tartottak emukat a több mint 20 éve működő madárkertben, de feladták, majd négy esztendővel ezelőtt újrakezdték. Jelenleg egy nőstény, Mumuka és egy hím, Kölni él a házaspár családi házának 1500 négyzetméteres udvarán, ez a terület a madárkert.

Rengeteg különleges szárnyas és kisállat található itt, többek között zöldszárnyú királypapagáj, sápadtfejű rozella papagáj, fácánok, pávák, díszbaromfik. Rágcsálók és tengerimalacok szintén helyet kaptak, az állatokat évente 5-6 ezren látogatják.

Rácz Sándor két emut tart a madárkertben. Fotó: Karnok Csaba

Rácz Sándor két emut tart a madárkertben. Fotó: Karnok Csaba
– Sokkal több embert is elbírunk, úgy döntöttünk, nagyobb hely kell. Az év végén Keszthelyre költözünk, addig azonban itt folytatjuk a munkát. Az állatkertekkel ellentétben a díszmadártartást bemutató mintakertünkben elsősorban nem az ismertető táblák segítik a tájékozódást, vendégeink szakvezetést kapnak – hallottuk Rácz Sándortól.

* * *

Rózsakakadu-nagyhatalom

A madárkert tulajdonosától megtudtuk, Magyarországon évente ezer rózsakakadu születik, ebből a madárból ők jelenleg kettőt tartanak. Csak az Egyesült Államokban található nagyobb állomány a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!