Szeged és környéke

2007.11.20. 21:24

Két megyei orvos is indul a Budapest–Bamako-ralin

Szeged - Egy szegedi és egy sándorfalvi orvos úgy határozott, elindulnak a jövő januári Budapest–Bamako-ralin. A hajdani csoporttársak egy átalakított Toyota kisbusszal teszik meg a 8760 kilométer hosszú kalandos útvonalat Európán és Afrikán keresztül. A szegény afrikai településeken adományokat osztanak majd szét a rászoruló gyerekek között.

Bobkó Anna

Sümegi Sándor sándorfalvi háziorvos gyermekkora óta álmodozott egy afrikai útról. A tavalyi Budapest–Bamako-futamot interneten követte figyelemmel és elhatározta: a következőn indulni fog. Csapattársa személyén nem törte sokáig a fejét, régi barátját, Börcsök Vincét invitálta útitársául.

Sümegi Sándor és Börcsök Vince kősivatagon és bozótos szavannán is átkel majd öszvérrel, a Toyota kisbusszal Fotó: Schmidt Andrea
– Vincével az orvosi egyetem óta barátok vagyunk, ő nagy világjáró. Európától Amerikáig, Afrikától Ázsiáig sokfelé megfordult már. Az ő világjáró tapasztalata hasznukra lesz majd az út során – vallja Sümegi Sándor. Az orvosok az elmúlt évben egy Toyota kisbuszt alakíttattak át a

A verseny és az indulók

A Budapest–Bamako-rali az emlékezetes Ágyúgolyó-futam című film és a Párizs–Dakar keresztezésével életre hívott autóverseny, amely harmadik alkalommal szeli át a Szaharát. Megálmodója Szabó Gál András – alias Villám Géza – az ismert rádiós műsorvezető. A verseny a Párizs–Dakar kalandélményét nyújtja, de ahhoz képest szerény költségvetéssel is finanszírozni lehet. Bárki, bármivel és bárhogyan indulhat. Tavaly például a jól felszerelt luxus terepjárók mellett versenyzett egy veterán Csepel teherautó, több Trabant, Lada és Dacia is. A versenyről és a szegedi csapatról a www.budapestbamako.hu weboldalon olvashatnak az érdeklődők. futamra, barátok, ismerősök és szakemberek segítségével. Az „Öszvér" fedőnevű négykerekűre többek között speciális légszűrő, polcok, alsó páncélzat és csörlő került. A futóművet is megerősítették, megemelték és speciális kerekek kerültek alá, hogy az autó minden útviszonynál helyt álljon, hiszen az út során kősivatagos szaharai részekkel vagy éppen bozótos szavannákkal is meg kell majd küzdeniük.

A futam január 12-én Budapestről indul, a két barát felváltva vezet majd. E három hét alatt járgányuk lesz egyben a szálláshelyük is, hiszen az üléseket lehajtva jól elférnek a hálómatracok. Rakományuk majd nyolc mázsa: négy a saját felszerelésük, négy pedig a reményeink szerint addigra összegyűjtött iskolaszerek, gyerekruhák, tartós élelmiszer és egyéni higiénés eszközök lesznek, amelyeket az afrikai gyerekek között osztanak majd szét. A két orvos ugyanis karitatív célból indul a versenyen. Mottójuk és csapatnevük is ezt tükrözi.

Az útvonal

A Budapest–Bamako 2008 útvonala 8760 kilométer: Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Mauritánia és Mali lesz. Autópálya, hegyi szerpentin, sivatagi betonút, homokos, tevefüves, tengerparti hullámos, kavicsos, salakos, havas, esős, nedves és száraz utak szerepelnek a palettán.  Előbbi: „Ahol tudunk, segítünk, mert nekünk is elkelhet egy kis segítség", utóbbi pedig: Preventeam.

A futam végállomása Bamako, ahova január 27-én érkeznek. Ott eladják a kisbuszt, és repülővel utaznak haza.



Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!