Szeged és környéke

2009.07.09. 21:56

Két nap, három kiállítás

Szeged - Három új kiállítás is nyílik hamarosan a REÖK-ben, amelyek a vasárnap utolsó alkalommal megtekinthető 35. Nyári Tárlatot váltják. Csernus Tibor kamaratárlata, Gyarmathy Tihamér és Pauer Gyula kiállítása, valamint a Levendel Gyűjtemény kedvező nyári jegyárakkal várja a látogatókat.

A tikkasztó nyári kánikulában is hatalmas a pezsgés a REÖK-ben. A 35. Nyári Tárlat még három napig tekinthető meg, jövő héten új alkotások kerülnek a termekbe: két nap alatt három kiállítás nyílik. Csernus Tibor kamaratárlatával a tavalyi nagy sikerű KOGART-együttműködés folytatódik. Pauer Gyula és Gyarmathy Tihamér kiállításán érdekesség, hogy a festő szobraival, a szobrász festményeivel mutatkozik be. A Levendel Gyűjtemény számos ismert magyar festő munkáját gyűjti csokorba.

Csernus Tibor életműve nemcsak a magyar, hanem az egyetemes festészet történetének is szerves részét képezi. Cseles képszerkesztés, üde, felszabadult színvilág és modernség jellemzi. Gyarmathy Tihamér elsősorban festő-, Pauer Gyula pedig szobrászművész – a REÖK-ben fordítva mutatkoznak be. Gyarmathy félkész fémekből készített színes, nonfiguratív kompozíciókat. Pauer a festményeken szórópisztolyos technikát, geometrikus formákat használt.

A forrásnál - Csernus Tibor festménye is látható lesz majd a Reök kiállításán

A forrásnál - Csernus Tibor festménye is látható lesz majd a Reök kiállításán.
A Levendel kiállítás gyűjtője a Szegeden diplomázott dr. Levendel László, aki 1952-től gyógyított tüdőbetegeket Pesten. Itt ismerte meg az akkori magyar képzőművész társadalom legnagyobbjait: Kassák Lajost, Palasovszky Ödönt, Bálint Endrét, Ország Lilit. Egyik művész a másiknak ajánlotta a doktor urat, és mindegyikük egy-egy alkotással hálálta meg szakértelmét. Ebből a hagyatékból láthatunk gyöngyszemeket.

Csernus kiállítása július 15-én 17 órakor nyílik, Gyarmathy és Pauer tárlata aznap 17.30-kor, a Levendel Gyűjtemény megnyitója pedig július 16-án 17 órakor lesz. Tavaly hatalmas sikerrel fonódtak egybe a REÖK és a szabadtéri programjai, a tárlatvezetésekre és közönségtalálkozókra a fesztivál sztárjaival, valamint az akcióra, hogy az előadásokra váltott jeggyel egy alkalommal ingyen tekinthetők meg a kiállítások, idén is lehet számítani.

Érkezik a Béjart Ballet

Ma és holnap a Cigányszerelem két utolsó előadását láthatják a nézők a szabadtérin, jövő héten pedig már a Szerelemtánc világhírű művészei érkeznek Szegedre. A nagyszabású balettestet július 17-én és 18-án láthatja a közönség.

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!