Szeged és környéke

2015.07.21. 18:02

Kétfajta ideiglenes határzár épül a szerb határon

Szeged - A nehezen járható területeken pengés dróthengerből épít ideiglenes határzárat, a többi helyen acél kerítésoszlopokat használnak, ezekre feszítik a dróthálót, a kerítés tetejére pedig a pengés drótokat.

Munkatársunktól

Kétfajta ideiglenes határzár épül Magyarország és Szerbia között november 30-áig – határoztak a keddi kormányülésen. A nehezen járható, 30-40 kilométer hosszú területeken pengés dróthengerből építik, a többi helyen acél kerítésoszlopokat vernek cölöpverővel a talajba, ezekre feszítik a dróthálót, a horganyzott kerítés tetejére pedig a pengés drótokat. Az oszlopok másfél méter mélyen lesznek a földben, a kerítés három méter magas lesz, erre kerül a 70 centi magas pengés drót. Felhúzásához 98 ezer négyzetméter magánterületet vesznek igénybe. A tulajdonosok egy egyszeri kártalanítási, majd használati díjat kapnak, 160-170 forintot négyzetméterenként – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden.

Kétfajta ideiglenes határzár épül a szerb határon. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A versenyző technológiák

A mintaszakasznál négyféle technológiát próbáltak ki. A leghosszabb, mintegy százméteres részen az acél kerítésoszlopokat betonalapba állították, erre feszítették a dróthálót, a kerítés tetejére, a vajdasági oldal felé dőlő hattyúnyakak kerültek, melyek tetejére pengés drótot erősítettek. Ugyanilyen pengés drót került a kerítés tövéhez is. A kerítésoszlopok közé a szakasz egy részén, kétméteres magasságba merevítő keresztgerendákat helyeztek el. A második résznél is acél kerítésoszlopokat használtak, ezeket azonban cölöpverő gépekkel sajtolták a tömörített talajba. A harmadik szakasznál hántolt, a tövüknél 35, csúcsuknál 25 centiméteres akácfaoszlopok tartják a dróthálót. Az utolsó részen három szinten, gúla alakban egymásra pakolt pengés drótot használtak a határzárhoz.

Információink szerint augusztus 3-án kezdik el az ideiglenes határzár végleges felhúzását egyszerre 12 helyszínen, ahol egyidejűleg 900 ember dolgozik majd az építésén. Áder János köztársasági elnök az ideiglenes határzárra is vonatkozó törvénycsomagot már aláírta, a jogszabály augusztus 1-jén lép hatályba.

A 175 kilométeres magyar–szerb határszakasz Csongrád megyére eső teljes hossza 61 kilométer. – Tiszaszigetnek nagyjából 20 kilométeres közös határa van Szerbiával, a Térvárnál levő, bő 1 kilométeres szakaszt leszámítva nem élnek a közelében emberek. Az épülő határzárral kapcsolatban hivatalosan még semmilyen információt nem kapott az önkormányzat. Abban azonban biztos vagyok, hogy az illetékesek Tiszaszigeten is már az első napokban nekiállnak a kerítés megépítésének – mondta lapunknak Ferenczi Ferenc polgármester. Ásotthalmon a határ közelében magyar oldalon nagyjából 500 méterenként sorjáznak a lakott tanyák. – A kerítés megépítése után mezőőreink folyamatosan ott fognak járőrözni a nagyjából 25 kilométeres határszakaszon. A kerítés és a folyamatos határőrizet csak együttesen jelenthet megoldást. Hiányolom, hogy a készülő határzár ügyében nem kommunikálnak az önkormányzattal. Mindössze a Magyar Honvédség egy tisztje keresett meg, hogy Ásotthalmon merre találnak deponálásra alkalmas területet, illetve tudunk-e a közmunkaprogramunkban termelt bármilyen élelmiszert felajánlani – magyarázta Toroczkai László ásotthalmi polgármester.

Kétfajta ideiglenes határzár épül a szerb határon. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A határzár mintaszakaszának helyet adó Mórahalmon mindössze 5 és fél kilométeres a közös magyar–szerb határvonal: lakott tanyák nincsenek a közelében, a helyi önkormányzatot az ideiglenes határzár munkálataival kapcsolatban szintén nem értesítették. Röszke belterületének határ melletti déli része, valamint az M5-ös autópályával párhuzamosan futó 4. körzet is sűrűn lakott. A falunak nagyjából 8 kilométeres közös határa van Szerbiával. Borbásné Márki Márta polgármester elmondta: a hamarosan megépülő határzárral kapcsolatban a röszkei önkormányzatot sem tájékoztatta senki.

1270 határsértőt fogtak a rendőrök

1270 illegális bevándorlóval – köztük 253 gyermekkel – szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel Csongrád megye déli részén július 20-án. A legnagyobb számú csoportot késő este Mórahalom külterületén fogták e. Ott 65 afgán, 5 szír, 3 bangladesi, 2 togói, 4 kameruni, 18 kongói, 6 iráni és 2 nigériai állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt. A bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!