Szeged és környéke

2019.06.11. 20:47

Kétszeresére bővül a szegedi fül-orr-gégészeti klinika épülete

Nyugat-európai színvonalú ambulancia, modern műtők és kétágyas kórtemek kapnak majd helyet a Szegedi Tudományegyetem fül- orr-gégészeti klinikájának új épületében. A több mint 1 milliárd forintos, kormányzati támogatásból megvalósuló beruházást májusban kezdték el, kedden az új szárny alapkövét is letették.

Hajó Edina

Új épületszárnnyal gazdagodik jövőre a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája. A jelenlegi épületbe 1964-ben költözött a fül-orr-gégészet, amelynek infrastruktúrája mára már elavult, nem felel meg azoknak az elvárásoknak, amelyek egy 21. századi intézménytől elvárhatóak.


– Öt évvel ezelőtt, amikor a gyermek fül-orr gégészetet átvettük, ígéretet kaptunk a fejlesztésekre, a kormány szárnyai alá vette az elképzelésünket, és az elmúlt két évben elindult a tervezés – magyarázta Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a füll-orr-gége klinika igazgatója. Az új részlegben tágas műtőket alakítanak ki, amelyekben lehetővé válik a modern műtéti eszközök biztonságos elhelyezése. Az ambulancián nyugat-európai színvonalú, kényelmes ellátást tudnak biztosítani, továbbá két-három ágyas, saját vizesblokkal rendelkező kórtermeket, megfelelő minőségű szociális helyiségeket és orvosi szobákat alakítanak ki.

– Az elmúlt időszakban megduplázódott a pácienseink száma, évente 100 ezer beteget látunk el az ambulancián és 4 ezer műtétet végzünk. Emiatt is szükség van arra, hogy az európai színvonalú betegellátás végre 21. századi körülmények között folyjon – vélekedett Rovó.


A kivitelezési munkálatokat májusban kezdte el a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt, az új épületszárny alapkövét kedd délután tették le. A kapszulába beletették a Délmagyarország aznapi számát, amelyben szerepelt egy cikk a korszerűsítésről, valamint szintén eltették a jövő nemzedékének a fejlesztésről szóló, lapunkban megjelent korábbi írásokat. Belekerült még egy fotó a klinika jelenlegi munkatársairól, valamint az új épület engedélyeztetési terve.


– Nemcsak a betegek nyernek a korszerűsítéssel, hanem a klinika dolgozói is, akik méltó körülmények között végezhetik munkájukat – hangsúlyozta Hankó Balázs Zoltán miniszteri biztos. Az alapkőletételen Flendler Judit, az egyetem kancellárja elmondta, régóta beszélnek már fejlesztésekről, és örül annak, hogy az első beruházás alapkövét letehették. Hozzátette: a több mint 1 milliárd forint kormányzati támogatásnak köszönhetően 2020-ra kétszeresére bővül, és nyugati színvonalúvá válik a szegedi intézmény. Rovó László pedig azt hangsúlyozta, egy olyan modern fejközpontot szeretnének itt létrehozni, amely egyedülálló az országban, reméli ez mintául szolgálhat majd a többi egészségügyi intézménynek.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!