Szeged és környéke

2019.09.09. 18:22

Kettős évfordulót ünnepel a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Kerek száz éve alakult meg egyesületként a Szegedi Filharmonikusok, ötven évvel ezelőtt, 1969-ben pedig immár városi intézményként létrejött a Szegedi Szimfonikus Zenekar. A kettős jubileum bejelentésével kezdődött a hétfőn megtartott évadnyitó társulati ülés a Korzó Zeneházban.

Kozma Rita

Gyüdi Sándor igazgató ismertette az évforduló alkalmából tervezett ünnepi koncertet, melyet szeptember 15-én, vasárnap 19 órakor tartanak a Szegedi Nemzeti Színházban. A repertoárban szerepel egy olyan mű is, amelynek kottáját még 1918-ban vásárolták. 


A társulati évadnyitón jelent volt Kozma József, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, aki az önkormányzat kötelességeként határozta meg a zenekar fenntartását. Erre reflektálva Gyüdi Sándor igazgató kifejtette, hogy mit tudnak adni Szegednek: a művészet és az oktatás terén naggyá tenni a várost, hiszen az ország egyik legnagyobb zenekarával büszkélkedhetnek. Az éves program kapcsán szó esett a támogatási rendszer megváltozásáról, amelyben várhatóan majd több bevételre tesznek szert. A jövő évi programjuk a támogatás feltételei szerint alakul, amelyben előtérbe kerülnek a templomi koncertek, a kisebb településen való fellépések és a szabadtéri előadások is.

Vanyóné Kádár Jolán a zenekar örökös tagja lett. Fotó: Kuklis István

Vanyóné Kádár Jolán a zenekar örökös tagja lett. Fotó: Kuklis István

A repertoáron szereplő első operabemutató októberben lesz, Puccini Triptichonjának két egyfelvonásosát mutatják be, ezt követi Mozart Cosi fan tutte című vígoperája, melyet kisebb változtatással adnak elő: a Varázsfuvolához hasonlóan az énekbeszédeket prózai szöveggel helyettesítik – bízva abban, hogy így a közönség számára is befogadhatóbb az előadás. Karácsony előtt tűzik műsorra a Mágnás Miskát, Wagner Tannhäuserjét pedig a tervek szerint márciusban mutatják be a közönségnek. A tavalyi év nagy sikerre való tekintettel továbbra is műsoron marad a Valahol Európában, amelyre szeptemberben már az összes jegy elkelt.


Az évadnyitó végén köszöntötték az évfordulójukat ünneplő tagokat. 25 éve a zenekar tagja Szilágyi Ildikó hegedű- és Laukó Zoltán gordonkaművész, és 40 éve Putnoki Győző kürtművész. A zenekar örökös tagja lett a nyugdíjba vonuló Vanyóné Kádár Jolán hegedűművész. Az év zenészének Steiler Tamás oboaművészt választották meg, akit immár harmadszor tartottak érdemesnek erre az elismerésre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!