Szeged és környéke

2019.08.22. 18:14

Kevesebb szemetet pakolnak le illegálisan Szegeden - hatásos a "zöldkommandó"

Kevesebb mint egy év alatt 82 feljelentést tettek illegális hulladéklerakás miatt Szegeden a városi ,,zöldkommandó" tagjai. A kamerafelvétellel megtámogatott feljelentések több mint 70 százalékát megalapozottnak találta a kormányhivatal. Úgy tűnik, akit egyszer megbüntettek, abból nem lesz visszaeső. <br><br><br>

T. R.

– Összességében az látjuk, hogy kis mértékben csökken az illegálisan lerakott hulladék mennyisége Szegeden. A leg­kritikusabb helyszínek viszont nem változtak: a Fő fasori, a Hargitai utcai, az Erdélyi téri és a Budapesti körút 4. alatti szelektív gyűjtősziget környékére hordják most is illegálisan a hulladékot – mondta el kérdésünkre Gémes Ferenc, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. ren­­dészeti vezetője, a városi „zöldkommandó" tagja.

 

Mint megírtuk, tavaly október közepén indult el a „zöldkommadó" a hulladékkezelő cég és a városi közterületfelügyelet együttműködésével. Az egységben mindkét részről 2-2 munkatárs vesz részt. A speciális egység célja, hogy az eddigieknél hatékonyabban lépjenek fel a várost szeméttelepként használók ellen. Erre többek között azért van szükség, mert az illegális lerakás elképesztő méreteket öltött. Eddig évről évre nőtt a szegedi gyűjtőszigetek mellől, a várost körülvevő zöldövezetekből és az utak melletti zöldsávokból összeszedett hulladék mennyisége.

A rendészeti vezető szerint a feljelentések megteszik a hatásu­kat: tavaly szeptembertől idén július végéig 82, kamerafelvétellel megtámogatott feljelentést továbbítottak a kormányhivatalnak, amely a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt 50 ezer forintig terjedő büntetést szabhat ki. A 82-ből 59 esetben elmarasztaló határozatot hoztak a szemetelővel szemben – ami több mint 70 százalékos arány. A 82 följelentésnek több mint felét a Fő fasori gyűjtőszigetnél leleplezett illegális lerakókkal szemben tették. A szemétben talált dokumentumok alapján 98 feljelentés született, ezekből viszont csak 23-at talált megalapozottnak a kormányhivatal.

A jövőben talán kevesebb lesz az ilyen és hasonló megbotránkoztató látvány. Fotó: Frank Yvette

A jövőben talán kevesebb lesz az ilyen és hasonló megbotránkoztató látvány. Fotó: Frank Yvette

– Bár nem egyszerű a feladat, de van értelme a küzdelemnek. Visszaesővel például nem találkoztunk: akit egyszer följelentettünk és megbüntettek, az a tapasztalatunk szerint nem pa­­kol le újra illegális hulladékot – jegyezte meg Gémes Ferenc.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!