Szeged és környéke

2016.04.01. 08:30

Kevesebben keresnek munkát mint tavaly

Könnyebb elhelyezkedni, mint egy évvel ezelőtt. Februárban 2500-zal kevesebben kerestek állást mint tavaly ilyenkor. A munkanélküliség 6,7 százalékos: az alacsony mutatóhoz a közmunkások is hozzájárultak.

Fekete Klára

– Másfél hónapja dolgozom a Hansa-Kontakt Kft. raktárában, előtte három hónapig munkanélküli voltam, még előtte a vízügy dóci gátőrházánál közmunkás – mondta [namelink name="Herke József"]. – Hosszú évek óta ez az első rendes munkám. A férfi betanított munkás, göngyölegválogató. A Hansa–Kontakt humánpolitikai vezetője, [namelink name="Király Szabina "]szerint egyre nehezebb jó munkaerőt találni, különösen a szakmunkások hiányoznak a piacról.

 

Iski Patrik tegnap még a kormányablaknál ügyintézett, ma munkába állt.

Király Szabina elmondta: míg öt évvel ezelőtt 500-an is jelentkeztek egy jó pozícióra, most legfeljebb 50-en. A májusban nyíló nagybani piacra már felvételiztetik az embereket, mintegy 100 főt vesznek majd fel. A cég létszáma egyfolytában emelkedik, 2013 februárjában 230-an voltak, most 430-an dolgoznak a szegedi logisztikai központ területén. A négy Hansa-cég már közel 900 embert foglalkoztat.


Tízezren külföldön


A KSH is kiadta utolsó negyedéves jelentését: december és február között 4 millió 241 millióan dolgoztak Magyarországon, 117 ezerrel többen. 62 ezren találtak munkát itthon, 10 ezren elmentek külföldre, 45 ezren lettek közmunkások. A külföldön dolgozók száma ennél nagyobb lehet, mert a KSH csak azokat számolja ide, akiket bejelentettek a külföldi munkahelyükön. Hivatalosan 275 ezer ember van munka nélkül Magyarországon.


Nagy Dávidot 2015 novemberében vették fel a Hansa-Kontakthoz kontrollernek. Előtte bő három hónapig volt munka nélkül, miután végzett az egyetem gazdaságtudományi karán. Viszonylag gyorsan el tudott helyezkedni, a harmadik állásinterjúja már sikeres volt. Kontrolling asszisztens a szomszédos íróasztalnál ülő Tanács Noémi, fél évig keresett munkát, idén januárban vették fel. Pénzügyi és számviteli ügyintézést tanult, mintegy 30 helyre pályázott, hat állásinterjúra hívták be, az utolsónak lett eredménye.

 

Nagy Dávid és Tanács Noémi: szakirányú végzettséggel könnyebb elhelyezkedni.

– Öt hónapig kerestem állást, mire sikerült, április 1-jén kezdek az új munkahelyemen, amelyik a monitorokat üzemelteti a villamosokon, reklámügyintéző leszek – mondta boldogan [namelink name="Iski Patrik"], akivel a szegedi Rákóczi téri kormányablakban beszélgettünk. – Ezt megelőzően csak hónapokig tartó munkáim voltak. Sehol se tudtam hosszabb ideig megmaradni. Andragógia szakon diplomáztam, majd már regisztrált munkanélküliként végeztem el egy közbeszerzési referens tanfolyamot. Állandó kapcsolatban álltam a kormányhivatal foglalkoztatási osztályával, ezt az állást is rajtuk keresztül találtam.

 


A Csongrád Megyei Kormányhivatal februári adatai szerint 2015 februárjához képest mintegy 2500-zal kevesebben keresnek állást. A most februárban meghirdetett álláshelyek száma is pont 2500. A megyében 6500 a közfoglalkoztatottak száma, a munkanélküliség 6,7 százalékos. A ráta Szegeden a legalacsonyabb, Makón a legmagasabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!