Szeged és környéke

2011.05.11. 23:02

Kevesebbet lopnak a boltokból

Szeged - Sokkal kevesebb bolti lopás történik Magyarországon a tavaly augusztusban elfogadott új szabálysértési törvény életbe lépése óta. A CBA-ban már 1 hónap után érzékelték a hatást.

Kiss Gábor Gergő

Negyven százalékkal csökkent a bolti lopások száma az elmúlt évben a szabálysértési törvény módosításának hatására – közölte belügyminiszteri meghallgatásán [namelink name="Pintér Sándor"]. A tárcavezető az iparkamarák adataira hivatkozva azt mondta: a csökkenést a kiskereskedelmi üzletekben tapasztalták.

A szabálysértési törvény módosítása tavaly augusztusban lépett hatályba, és lehetővé tette, hogy kijelölt bírósági titkárok intézzenek olyan szabálysértési ügyeket, amelyekben korábban csak bíró járhatott el. Ide tartoznak a 20 ezer forint értékhatár alatti, elzárással is sújtható, tulajdon elleni ügyek is. A Csongrád Megyei Bíróságra a törvénymódosítás óta a megyéből havi 150–240 ilyen ügy érkezett, ezek 60–70 százaléka volt elzárással is sújtható. Az idei év első két hónapjában az ilyen ügyek száma megkétszereződött. A bíróságon a szabályozás eredményességéről még nem akartak véleményt formálni.

A CBA szóvivője, [namelink name="Fodor Attila"] egyértelműen pozitív változásról számolt be lapunknak. – Már a módosítás életbe lépése utáni 1-2 hónapban érzékeltük a javulást. Korábban hiába növeltük a biztonsági személyzet létszámát, és fejlesztettük a biztonsági technológiát üzleteinkben, nem igazán volt hatása. A bűnözők pontosan tudták, mekkora értékhatár alatt és hány éves elkövetőkkel lophatnak büntetlenül – mondta.

A szegedi CBA Príma Áruház diszpécserközpontjában monitorokon tartják szemmel a bekamerázott üzletet. Fotó: Karnok Csaba

A szegedi CBA Príma Áruház diszpécserközpontjában monitorokon tartják szemmel a bekamerázott üzletet.
Fotó: Karnok Csaba

A CBA áruházakban az elmúlt majd egy évben 30–35 százalékkal csökkent a lopások száma. – A szervezett bűnözői csoportok szinte teljesen eltűntek. Ők okozták korábban a legnagyobb károkat – közölte a szóvivő.

Az egyik Kálvária sugárúti csemegében elmondták: utoljára kedden akart lopni az üzletből egy 20 év körüli fiatalember, aki lebukott, de végül nem jelentették fel a rendőrségen. Úgy vélekedtek: a törvénynek van valamekkora visszatartó ereje, de aki lopni akar, az végül úgyis megteszi.

1714 tulajdon elleni szabálysértés

A rendőrség Csongrád megyében a törvénymódosítás óta 1714 tulajdon elleni szabálysértésben – ebbe nem csak a bolti lopások tartoznak bele – kezdeményezett eljárást. Hogy ezek közül a kis értékben elkövetett bolti lopások száma növekedett vagy csökkent, arról egyelőre nincs statisztika.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!