Szeged és környéke

2014.09.25. 21:35

Kevesen kérik a gázkészülék vizsgálatát

Csongrád megye - 2012 óta kötelező meghatározott időközönként felülvizsgáltatni a gázkészülékeket, 2014-től pedig a rezsiharc jegyében a szolgáltatókra hárították a mintegy 10 ezer forintos költséget. Ennek ellenére kevés a jelentkező, mivel sokba kerülne a javítás vagy az átalakítás.

F. K.

– Nekem ez már a második konvektorom, a régiek tönkrementek – mutatta meg a készüléket [namelink name="Fazekas Endréné"] a szegedi Olajos utcában, szomszédja segítségével. – Nem csoda, hogy nincs meg az eredeti készülék, mivel a ház 1970-ben épült.

Az ott élőktől megtudtuk: teljesen vegyes a kép a lépcsőházakban, van olyan lakás is, amelyikben központi fűtést alakítottak ki, a kazánt a konvektor helyére rakták be. Mindenütt nyílászárókat cseréltek, de maguk se tudják pontosan, jól csináltak-e mindent a rengeteg átalakítással.

Az ingyenes kötelező felülvizsgálatnak örülnének, hiszen legalább 10 ezer forintot megspórolnának. De annak már kevésbé, ha utólag derülne ki, mi mindent kellene még kicserélniük. Beszéltünk közös képviselővel is: [namelink name="Drégelyiné Rácz Anikó"] elmondta, „házai" közül csak egy épült 1981 előtt, egy Csemegi utcai társasház, a többi fiatalabb, de az összesre megkérte a szolgáltatótól a kötelező felülvizsgálatot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2012-es rendelete szerint első körben már tavaly decemberig meg kellett volna vizsgálni az 1981 előtt, vagy bizonytalan időben üzembe helyezett gázkészülékeket, gázcsatlakozó berendezéseket, a hibákat pedig idén szeptember 30-áig kijavítani. Ez nem történt meg. A rendeletet nemrégiben módosították, és kitolták a határidőket: a felülvizsgálatot idén év végéig lehet kérni, az esetleges hibák kijavításával pedig 2015 végéig várhatnak.

Készül az ebéd. A kötelező felülvizsgálat minden fogyasztót érint, aki 10 évnél idősebb gázkészüléket használ. Fotó: Karnok Csaba

Készül az ebéd. A kötelező felülvizsgálat minden fogyasztót érint, aki 10 évnél idősebb gázkészüléket használ. Fotó: Karnok Csaba
Az ellenőrzéseket a fogyasztóknak vagy közös képviselőknek kell megrendelni. A kötelező felülvizsgálat különböző ütemezésben, de gyakorlatilag minden fogyasztót érint, aki 10 évnél idősebb gázkészüléket használ. A felülvizsgálat során készült jegyzőkönyvet – a majd 10 év múlva esedékes felülvizsgálatig vagy a következő gázóracseréig – meg kell őrizni.

– Csongrád megyéből 18 ezer 346 műszaki-biztonsági felülvizsgálati igény érkezett az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.-hez, ez a rendeletben előírt fogyasztói kör mintegy 15 százaléka – közölte kérdésünkre a társaság. – Az elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy csak minden 100. fogyasztási hely felel meg teljes egészében a létesítéskori előírásoknak.
Az Égáz-Dégáz a jellemző hibák között sorolta fel, hogy a gázkészülékek nincsenek karbantartva: a legalapvetőbb biztonsági rendszerek sem működnek, szivárognak a készülékek, nem jó a kémény, nagyon gyakran terv és engedély nélkül végeztek átalakításokat.

Ütemezés

A felülvizsgálatot eredetileg most szeptember 30-áig kellett volna elvégezni, ez a határidő 2015. december 31-ére tolódik. A hibákat 2016. december 31-éig kell kijavítani. Újdonság, hogy amikor a szolgáltató a gázóra cseréjéről értesíti a fogyasztót, fel kell hívnia a figyelmet a kazán felülvizsgálatára is. A többi határidő változatlan maradt a jogszabályban: az 1981. január 1. és 1993. december 31. közötti időszakban üzembe helyezett gázkészülékek felülvizsgálatát 2016. december 31-éig kell elvégeztetni. Az 1994. január 1. és 2003. december 31. közöttieknél a határidő 2017. december 31., a 2004. január 1. és a 2012. szeptember 1. közöttieknél 2018. december 31. Az ennél fiatalabbakat, illetve az első felülvizsgálaton átesett készülékeket a gázóra kicserélésekor vizsgálják a későbbiekben. A felülvizsgálat a csatlakozó vezetékre is kiterjed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!