Szeged és környéke

2019.02.28. 09:46

Kezdődik a kullancsszezon

Csongrád megye - Több mint egy évtizede nem irtják hazánkban a kullancsokat, amelyek a tavasz kezdetén ismét ellepik a parkokat, erdős részeket. A védőoltás-sorozatot ilyenkor érdemes elkezdeni beadatni, egy-egy séta után pedig javasolt mindig átnézni magunkat és házi kedvenceinket is.

Timár Kriszta

Beköszöntött a tavaszias időjárás, a természettel együtt pedig a kullancsok is ébredeznek. Immár több mint 10 éve nem irtják hazánkban ezeket a vérszívókat, a korábban használt permetszert ugyanis az Európai Unió betiltotta. Azóta tehát akadálytalanul szaporodnak, az enyhe telek miatt pedig a téli hónapok sem tudják tizedelni az állományt. Mostanra nemcsak az erdőkben, de a belvárosi parkokban és a kiskertekben is megtalálhatók, és mivel súlyos betegségeket is terjeszthetnek, mindenképpen ajánlott védekezni ellenük.


Csongrád megyében a Lyme-kór a gyakoribb kullancs okozta megbetegedés, a fertőzések száma pedig 2015- ben ugrásszerűen megnőtt. Azóta minden évben több mint 150 esetet regisztrálnak, igaz, tavaly ez 141-re mérséklődött. A betegség ellen nincs védőoltás, idejében felismerve viszont antibiotikummal jól kezelhető.


A kullancsencephalitis, azaz agyvelőgyulladás Csongrád megyében ritkán fordul elő: 2013-ban, 2015-ben és tavaly találtak 1-1 esetet. Mégis érdemes kérni a védőoltást, mert megbetegedés esetén nincs hatásos gyógyszer ellene, így könnyen halált vagy maradandó károsodást okozhat. Az oltássorozatot már most érdemes elkezdeni, hiszen a védettség legkorábban a második oltás után 14 nappal alakul ki, azaz összesen legalább másfél hónappal az első oltás után.


A kullancscsípést meg is lehet előzni: riasztószerek és zárt ruházat használatával a kockázat jelentősen csökkenthető. Mivel pedig a kullancsok a bőrbe fúródás után 4–8 órával fertőznek legnagyobb arányban, minden kirándulás vagy fás-bokros területen való csatangolás után érdemes átvizsgálni testünket. A vérszívót kullancscsipesszel lehet a leghatékonyabban eltávolítani, de ha egy hirtelen mozdulattal kitépjük a bőrből, az is megfelelő módszer. 


A kutyákra is oda kell figyelni, azokat ugyanis még több betegség fenyegeti a kullancsok miatt. Gyógyszertárakban, állatpatikákban vagy kisállat-kereskedésekben is kaphatók speciális nyakörvek vagy cseppek, amelyek távol tartják a vérszívókat.

Címkék#kullancs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!