Szeged és környéke

2016.05.28. 08:17

Kezdődik az építkezés a Centrum mögött

Szeged - Harminc év után, heteken belül társasház építésébe kezdenek a Centrum mögötti üres telek egyik felén. A város szégyenfoltjának nevezett gödör azonban még marad egy ideig.

Fekete Klára

Nem adja el a telket

Beszéltünk Vidéki Istvánnal, a Belváros 2001 Kft. többségi tulajdonosával, aki még néhány napig működtetheti a parkolót. Arra a kérdésre, mi lesz a gödörrel, azt válaszolta: eladásban nem gondolkodik, hanem a telek fejében üzlethelyiségeket remél. De sok múlik a tulajdonostársán.
– Legkésőbb júliusban szeretnénk elkezdeni az építkezést, az átadást 2017 végére tervezzük – jelentette be [namelink name="Balogh Róbert"], az Igényes Otthon Kft. ügyvezetője a helyszínen, a Centrum mögötti, harminc éve üresen álló telken.

– Már szervezzük a csapatot, készülnek a kiviteli tervek és az alapító okirat. A parkoló, amit az előző tulajdonos üzemeltet, május végén bezár, utána felvonulunk a területre. Hogy eddig nem tudtunk hozzáfogni a munkához, nem rajtunk múlt, sok jogi akadályt kellett leküzdenünk.

Az Igényes Otthon Kft. tulajdonosi köre birtokolja a szegedi Püspök utca 11. szám alatti telek egyik felét, a mostani parkolót, amelyen [namelink name="Török Csongor"] építész tervei alapján építik fel a társasházat. Erről először a Délmagyarország írt (2015. július 26.: Jövőre eltűnik a Centrum-gödör). A társasház hétszintes lesz, a gépjárművel érkezők emeletes parkolóban helyezhetik el autóikat. Majd egy kétszintes aulába lépnek be, ahol recepciós segíti a tájékozódást.

A házban 47 lakást, 18 garzon apartmant, wellnesstermet alakítanak ki, a lakókat két lift szállítja.
 

Balogh Róbert a tervrajzzal. Itt épül a hétszintes ház. Fotó: Török János

Balogh Róbert a tervrajzzal. Itt épül a hétszintes ház. Fotó: Török János

– Az első hónapban mérünk, a földmunkákat végezzük el – folytatta [namelink name="Balogh Róbert"]. – Két méter mélyen kell kiemelnünk a földet, amit elszállítunk, és betonnal kitöltjük a mélyedést. Az utcát nem zárjuk le, egy hatalmas toronydaru áll majd a telken, amelyik mozgatja az építőanyagot.

Az építkezés során logikusnak tűnt, hogy feltöltik és egyben rendbe hozzák a szomszédos Centrum-gödröt, amit a 80-as években egy tervezett mélygarázs miatt ástak ki. Az azonban még mindig az előző tulajdonosé, a Belváros 2001 Kft.-é. Az Igényes Otthon Kft. ugyanis telekmegosztással csak a parkoló területét vásárolhatta meg. Mivel szeretnék megvenni a „Centrum-gödröt" is, elkészültek a tervek a második ütemre, a ház folytatására. Erről azonban még nem tudtak megegyezni a tulajdonosokkal.
 

Harmincéves szégyenfolt

A Centrum-gödör első tulajdonosa a Palánk Lakásszövetkezet volt: 1985-ben mélygarázst, a földszinten a Centrumhoz kapcsolódó áruházat, az emeleten lakásokat épített volna. A projekt csak az alapozásig jutott el. Az 1991-ben felszámolás alá került cégtől a Coop Szeged Zrt., majd egy magánszemély vette meg a telket. Utóbbi 1999-ben adta tovább a Belváros 2001 Kft.-nek. Tizenhét évig nem történt semmi. Az Igényes Otthon Kft. tulajdonjogát 2014 elején jegyezték be a telek felére, kétezer négyzetméterre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!