Szeged és környéke

2009.08.08. 00:00

Kézi váltóállítás a Dugonics téren

Szeged - A szegedi Dugonics téri csomópontnál, a 3-as, 3F-es, illetve a 4-es villamosok haladási irányát normális körülmények között váltóberendezés szabályozza. Hozzávetőleg 10 napja azonban manuálisan váltanak a villamosvezetők.

Lénárt Ádám

A villamos utasai és a járókelők azt látják, hogy a Dugonics téri körforgalomnál a villamosvezető az arra alkalmas célszerszámmal felfegyverkezve lelassítja a villamost, leszáll, és átállítja a kapcsolót. A soron következő járat vezetője visszaállítja, és így tovább, és így tovább. A 3-as, 3F-es, illetve a 4-es villamosok haladási irányát normális körülmények között váltóberendezés szabályozza. Több mint egy hete azonban manuálisan váltanak a villamosvezetők.

Ez egyrészt lassítja a közlekedést, hiszen a kényszermegállótól, azaz a kézzel váltás helyétől villamosnyi távolságra van a tényleges megálló. Másrészt a mutatvány balesetveszélyes is, mivel a Dugonics tér autók, motorok, buszok, trolik és villamosok forgalmas gócpontja.

A Szegedi Közlekedési Kft. már értesítette az elromlott készülék gyártóját. A váltót 2002 április-júniusában az Electro Line Kft. helyezte üzembe.

A 3-as villamos vezetője sk. kezeli a váltót. Fotó: Frank Yvette

A 3-as villamos vezetője sk. kezeli a váltót.
Fotó: Frank Yvette

– A váltó nagyon érzékeny szerkezet. A villamossín átállítását egyrészt rádiójel, másrészt rezgőkör vezérli. A rezgőkör műgyantába ágyazott kondenzátorból és az aszfalt alatt található induktív részből áll. Valószínűleg ez utóbbi okozza a meghibásodást, de ennek kiderítéséhez ki kell vésni a sínek alól – magyarázta Elek István, a Szegedi Közlekedési Kft. infrastruktúra-főmérnöke.

Elek István ígérete szerint hétvégére helyreáll a rend, éjszaka megjavítják a váltót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!