Kézilabdázás a várban

Novemberben nyíló sporttörténeti kiállításához kézilabdás relikviákat vár a szegedi Fekete Ház. A szegedi csapat harminc évvel ezelőtt küzdötte be magát a sportág élvonalába, és szurkolók nemzedékeinek szerzett maradandó élményeket.

A Móra Ferenc Múzeum munkatársai már elkezdték előkészíteni a novemberben nyíló, a szegedi kézilabdázás évtizedeit bemutató várbeli tárlat előkészítését. Harminc esztendővel ezelőtt jutott fel a szegedi kézilabdacsapat az élvonalba, vagyis a Nemzeti Bajnokság első osztályába. Ez a három évtized sikerekben és hullámvölgyekben bővelkedő időszak volt a sportág hazai és Csongrád megyei történetében.
Históriáját tárja fel a múzeum várépületében nyíló sporttörténeti kiállítás.
A korábban Tisza Volán, majd Pick Szeged néven futó kézilabdacsapat komoly eredményeket mutatott fel a hazai és a nemzetközi porondon. A világ legjobb gárdái jöttek és jönnek mérkőzni a újszegedi sportcsarnokba. A szegedi kézilabdások pedig tagjai voltak az 1986-os világbajnoki ezüstérmes és az 1988-as szöuli és 2004-es athéni olimpiai negyedik férfi kézilabda-válogatottnak. Az utóbbi évtizedekben nemzedékek számára szereztek örömet a kézisek, tízezrek őriznek egy-egy élményt a Pick Szeged és előcsapatainak játékáról.

A tárlat anyagának összegyűjtésénél számítanak a rendezők kézilabdázás szerelmeseire. A relikviákat, mezeket, zászlókat, dobokat és más büszkeségeket október végéig munkanapokon délelőtt 9 és 12 óra között várják a múzeum munkatársai a Fekete Házban.