Szeged és környéke

2015.01.22. 16:58

Kézzel másolják a Bibliát a pápának

Szeged - A másolás csütörtökön, a kultúra napján Lukács evangéliumánál tartott. Egyházközségek, magánemberek csatlakoztak, de Júdás evangéliumát például a Szegedi Börtön és Fegyház vállalta.

Dombai Tünde

– Az Újszövetség könyveinek másolását 1983-ban, a soltvadkerti lelkigyakorlatos házban indítottam el, ahová a betérő gyerekek belépője ez a feladat volt. Még abban az évben teológiai tanárok érkeztek, közülük [namelink name="Erdő Péter"] (jelenlegi bíboros) is másolt. Ám a kezdeményezés 1988-ban félbeszakadt – idézte fel a kezdeteket az ötletgazda [namelink name="Benyik György"] teológus, a Szegedi Biblikus Konferencia szervezője.

Kézzel másolják a Bibliát a pápának. Fotó: Kuklis István (galéria)


A Tátra téri templom plébánosa a templom építésének 40. évfordulója tiszteletére tavaly szeptemberben újraindította a nagyszabású vállalkozást. A másolás csütörtökön, a kultúra napján Lukács evangéliumánál tartott. Egyházközségek, magánemberek csatlakoztak, de Júdás evangéliumát például a Szegedi Börtön és Fegyház vállalta.

Csütörtökön olyan közismert szegediek csatlakoztak mások mellett, mint [namelink name="Petrovics Kálmán"], az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület igazgatója, kajakvilágbajnok, [namelink name="Barna Gábor"] néprajzkutató, tanszékvezető, [namelink name="Dobos Katalin"] színművész, [namelink name="Balogh Elemér"] tanszékvezető egyetemi tanár, korábbi alkotmánybíró, [namelink name="Papp Károly"] ezredes, a megyei rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója, [namelink name="Néveri Bence"], a Virtuózok zenei tehetségkutató verseny középdöntőse, [namelink name="Szatmári Zoltán"] egyetemi docens, a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság ügyvezető elnöke, [namelink name="Karol Biernacki"], a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója és [namelink name="Szőnyi Etelka"] főszerkesztő (JATE Press).

Kézzel másolják a Bibliát a pápának. Fotó: Kuklis István (galéria)


– Kakukktojásnak éreztem magam a társaságnak, de rájöttem, hogy a sport az egyetemes kultúra része, ezért hiszem, hogy nekünk is helyünk van itt. Nem utolsó sorban azért, merthogy épp testben ép lélek! – fogalmazott a sportvezető. Rövidesen illusztrációk is készülnek a különleges bibliához, ami 1200 résztvevő írásával várhatóan májusra készül el. A Somogyi-könyvtár beköti, és a tervek szerint zarándokok adják át Ferenc pápának szeptember 25-én, a Szentírás vasárnapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!