Szeged és környéke

2014.03.11. 21:43

Ki lesz az Év Orvosa?

Szeged - Hét végén lezárul az Év Orvosa internetes közönségszavazás. Három szegedi orvos is szerepel a TOP 10-es listán, vagyis azok között, akikre a legtöbb szavazat érkezett. Velük beszélgettünk a díjról.

Timár Kriszta

Vasárnapig lehet még szavazni az idei Év Orvosa pályázat jelöltjeire. Mint megírtuk, a Csongrád megyei orvosok abszolút taroltak jelölés tekintetében: huszonegy szakembert terjesztettek fel betegeik a rangos közönségdíjra. A napokban közzé tették a tíz legtöbb voksot kapó szakember nevét, akik közül hárman szegediek. Bár a pályázat évek óta zajlik, mindhármukat először terjesztették fel az Astellas-díjra.

[namelink name="Sikovanyecz János"], a SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika adjunktusa kilenc betegtörténettel szerepel a tíz legtöbb voksot kapott jelölt között. Nyugodt, mosolygós természete mellett olyan emberi gesztusok is szerepelnek ezekben, mint hogy név szerint szólítja betegeit, szülés után megsimogatja arcukat vagy hogy nem csak az anyára, a megszületett gyermekre is mindig kíváncsi. Többen említik asszisztensét, Absolon Theodórát is, akivel közel tíz éve dolgozik együtt.

Ki lesz az Év Orvosa? - Sikovanyecz János. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


– Nagyon meglepődtem a jelölésen, onnan tudtam meg, hogy ismerősök gratuláltak hozzá – mesélte a szülész-nőgyógyász. Hozzátette: jólesik ez a gesztus neki, hiszen az egészségügyben általában inkább hideget kapnak, mint meleget. – Ez az elismerés nem teljesen tükrözi a szakmaiságot, inkább egyfajta népszerűségi díj. E minőségében viszont közvetlen visszajelzés is a betegektől.

Simonka Zsoltot, az SZTE Sebészeti Klinika egyetemi tanársegédét öt betegtörténettel nevezték a versenybe. Mindegyikben jóindulatát, türelmét, segítőkészségét és empátiáját hangsúlyozzák, illetve azt, hogy nem jelent problémát számára sem az, hogy saját kezűleg kösse át a betege sebét, sem az, hogy éjszaka is ránézzen páciensére.

Ki lesz az Év Orvosa? - Simonka Zsolt Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az Astellas-díj

Az év orvosa pályázat közönségjelöltjei közül az nyeri el a 2013-as Astellas-közönségdíjat, aki a zsűri által felállított rangsor és az internetes közönségszavazás összesített eredménye alapján a legmagasabb pontszámot éri el. Egy ember egyszer szavazhat csak, három különböző betegtörténetet lehet megjelölni a díj honlapján. Természetesen minden jelölt várja még a szavazatokat, érdemes tehát böngészni a megyei betegtörténeteket.

– Ez a díj az orvos–beteg bizalmi kapcsolatára épül, megtisztelő tehát, ha így ismerik el a munkámat. Azt gondolom, a beteg feltétel nélküli bizalmát nagyfokú elkötelezettséggel lehet meghálálni – fogalmazott [namelink name="Simonka Zsolt"]. A történeteket főleg rákbetegek küldték be – ez a legnehezebb része munkájának. – Ezeknek az embereknek sok segítségre van szükségük, amit csak csapatmunkával érhetünk el.

Bár nem biztos, hogy mindenkit meg tudunk gyógyítani, de tudnunk kell támogatást nyújtanunk ebben a helyzetben is. A másik oldalon ugyanolyan komolyan kell venni azokat is, akik egy anyajeggyel vagy sérvvel fordulnak hozzánk, hiszen mindenkinek a saját betegsége a legnehezebb, és a műtét előtt mindenki csak egy feszült, félelemmel teli ember, akire oda kell figyelnünk.

[namelink name="Torday László"], a SZTE Onkológiai Klinika adjunktusa bevallotta: évek óta várta, hogy a betegek szenvedéseivel sokat foglalkozó szegedi onkológusok közül is jelöljenek valakit erre a díjra. Hogy ez idén megtörtént és éppen ő lett az, kifejezetten megtisztelőnek érzi. Hat betegtörténettel jelölték az Év Orvosának, melyeket ő más szemmel olvas, mint a kívülállók. – Egyből tudtam, melyiket ki írta, innentől kezdve pedig a személyt néztem mögötte és teljesen mást is jelentenek számomra, mint azoknak, akik nem ismerik őket – mesélte. A betegek fáradhatatlanként és lelkiismeretesként jellemzik, és ami talán meglepő ezen a szakterületen: jó humorúnak. – Szeretem a szóvicceket és az elképzelt élethelyzeteket – erősítette meg a páciensek tapasztalatait, bár gyorsan hozzátette: magáról nehezen mond pozitív dolgokat, az nem az ő feladata.
 

Ki lesz az Év Orvosa? - Torday László Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A díjról az adjunktus azt mondta: magas presztízsértéke van, így jól esne, ha megkaphatná. – De nem kampányolok szavazatokért és nem teszek háttérmunkát abba, hogy gyűljenek a voksok. Ezt az időt is inkább a betegekre fordítom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!