Szeged és környéke

2008.05.23. 22:18

Kiesett Csézy, nézőnek sem maradnak a magyarok

Szeged - Nem jutott a döntőbe Csézy és a szegedi Fool Moon az eurovíziós dalfesztiválon. A magyarok nem csalódottak, és a dalválasztást sem bánják. A szombati döntőre azonban nézőnek nem maradnak.

Gonda Zsuzsanna

Nem jutott be az eurovíziós dalfesztivál döntőjébe Csézy és a neki vokálozó Fool Moon. A csütörtöki középdöntőben a magyarok tizennyolc másik ország képviselőjével versenyeztek a belgrádi Arénában. Molnár Gábor, a szegedi a cappella együttes egyik tagja lapunknak elmondta: nem bánták meg, hogy a Candlelight című lassú számmal indultak. Gábor szerint a dal színfolt volt a többi között. Az énekes a dánok és a portugálok produkcióját tartja esélyesnek a győzelemre, de több olyan dalt is említett, amelyről úgy gondolja, a magyarországi elődöntőben finoman fogalmazva derültséget váltott volna ki. A magyar versenyzők az eredményhirdetés után nem vettek részt a közös partin, inkább a szálloda éttermében beszélgettek a történtekről.

Csézy a belgrádi döntőn. Kialudt a gyertyaláng. Fotó: MTI/AP/Srdjan Ilic

Csézy a belgrádi döntőn. Kialudt a gyertyaláng.
Fotó: MTI/AP/Srdjan Ilic

– Nem vagyunk csalódottak, benne volt a pakliban, hogy nem jutunk tovább. Megtettünk minden tőlünk telhetőt. Ezen a fesztiválon három percben kell megszerettetni egy dalt. Az pedig ennyi idő alatt vagy belemászik a közönség fülébe, vagy nem – fogalmazott az énekes. Kérdésünkre, hogy Csézy hogy viselte a vereséget, Gábor úgy válaszolt, hogy az énekesnő sincs elkeseredve, megpróbálja a jót – vagyis a lehetőséget – látni a versenyben. A középdöntő után egyébként sok gratuláló SMS-t és telefont kaptak, Gábort például egy holland barátja azzal hívta: a magyar azon kevés produkciók közé tartozott, amely végig tisztán szólt. Ennek ellenére a barát a cseh Tereza Kerndlovára szavazott. Nem kimondottan a hangja miatt.

A második középdöntőből Ukrajna, Horvátország, Albánia, Izland, Grúzia, Dánia, Svédország, Lettország, Törökország és Portugália jutott a szombati döntőbe. A Fool Moon tagjai pénteken délután visszaindultak Belgrádból Szegedre. A mai döntőt már itthon nézik.

Politika, érdek, dalfesztivál

Az eurovíziós dalfesztivál manapság inkább a politikai helyezkedésről híres, nem pedig a nagyszerű zenékről. Mindegy, hogy milyen a dal, az elmúlt években Görögország például minden alkalommal megadta a maximális 12 pontot Ciprusnak. A politikai érdekek szerinti szavazás annyira szembeszökő, hogy a dalfesztivál tavalyi brit kommentátora, Terry Wogan is nevetségesnek nevezte ezt a szolgai igyekeztet. A Daily Mail brit szakértőkre hivatkozva azt írja: már most látszik, hogy a döntőben a szomszédos országok egymás kedvét fogják keresni a pontozásnál. Derek Gatherer 1975 óta minden eurovíziós dalfesztivál eredményét számítógépre vitte, elemezte. Ez alapján három fő blokkot jelöl meg: az egyik a balkáni, a másik a korábbi Varsói Szerződés országai között jött létre, a harmadik Skandinávia. Fontosak ugyan a versenydalok is, de a szavazatok körülbelül egyharmada az egymással szövetkező blokkokból jön – állítja Gatherer.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!