Szeged és környéke

2019.01.09. 13:56

Kifogásolt a levegő minősége Szegeden is - a tüzelés és a szélcsend miatt jut a levegőbe több szálló por

Putnokon veszélyes, Budapesten, Miskolcon, Szegeden, Vácott, Salgótarjánban pedig kifogásolt a levegő minősége.

Putnokon veszélyes, Budapesten, Miskolcon, Szegeden, Vácott, Salgótarjánban pedig kifogásolt a levegő minősége az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Közegészségügyi Igazgatóságának adatai szerint - írja a portfolio.hu. A többi, a mérésekben szereplő városban elfogadható a helyzet. A problémát minden érintett településen a kisméretű részecske (PM 10) okozza: légköri feldúsulásának oka jelentős részben a szilárd lakossági tüzelés és a szélcsendes időjárás.

 

Illusztráció forrása: Időkép

Illusztráció forrása: Időkép


A veszélyes besorolás a levegőhigiénés index legsúlyosabb, 4. fokozata. Ez már az egyébként egészséges embereknél is légzőszervi panaszokat okozhat. A légzőszervi betegségben szenvedő emberek tünetei jelentősen súlyosbodhatnak. Számukra, valamint a gyermekek, idősek, keringési betegségben szenvedők számára kerülendő a szabadban történő tartózkodás és aktív testmozgás.


A kifogásolt levegőminőség is az idősek, valamint a légzőszervi betegségekben szenvedők panaszainak erősödéséhez vezethet (köhögés, enyhe légzési tünetek). A keringési, légzőszervi betegségben szenvedőknek, főleg időskorúaknak, valamint a légszennyezettségre érzékeny személyeknek ajánlott kevesebbet tartózkodniuk a szabadban és kerülni a megerőltető testmozgást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!