Kifutóban az eper, felfutóban a meggy

Sárgabarackot Szegeden csak a Mars téri piacon, a legolcsóbban görögdinnyét a hipermarketben vásárolhatunk. A meggy és a cseresznye már mindenhol hazai: előbbiből kóstolót is kaptunk.
A nagy melegben szomjat olt a savanykás meggy. Fotó: Karnok Csaba

Vitaminra kiéhezett emberekkel találkoztunk tegnap a Mars téri piacon. Alig akadt olyan vásárló, akinek szatyrában ne láttunk volna dinnyét, meggyet, cseresznyét vagy néhány darab őszibarackot. Utóbbiból azért ilyen keveset, mert a standokon csak két hét múlva jelennek meg a magyar fákról szüretelt első szemek.

Addig spanyol őszit vehetünk-ehetünk, kilónként 470-650 forintos áron, amit nem mindenki engedhet meg magának. Sárgabarackból ennél is szegényesebb a kínálat: a hipermarketekben sehol, a piacon is csak egy helyen árulták a lekvárnak is kitűnő finomságot. Hatszázötven forintért.

Ami az árakat illeti, a barackrajongók még két hét múlva sem lehetnek igazán boldogok. A termelők elmondása szerint a hazai szüretelésű barack annyiba kerül majd az első hetekben, mint most az import. Nemcsak barackból, görögdinnyéből sem találni hazait. Bár szépen harsogott a piaci kés alatt a görög dinnyehéj – a hipermarketben feleannyiba kerül kilója.

Két fiú, négy kiló, egy nap

Három kiló dinnyével és egy kiló cseresznyével a szatyrában találkoztunk a piacon Lengyel Évával. – Ez a mennyiség egy nap alatt elfogy. A két kisfiam imádja a gyümölcsöket. Ilyen melegben ezen élünk. Cseresznyéből szűkös a kínálat és drága is. Szerencsére abban a helyzetben vagyunk, hogy a gyümölcs nem számít otthon luxusnak – árulta el.

A szerényebb kínálat a június eleji esős időnek köszönhető. Pásztor Gábor termelő elmondta, ha egy héttel tovább esett volna, csak kirepedezett cseresznyét lehetne most kapni a piacon. A korán érők így is mind felhasadtak: néhány hete még 450 forintért árulta az esőverte gyümölcsöt, tegnap már ötszázért a hibátlan, ropogós szemeket. – Már csak fél ládám van, pedig több mázsát szedtünk le belőle – utalt arra, milyen keresett áru a piacon a cseresznyéje. Mert sok helyen ugyanennyiért csak apró szeműt árultak. A nagyságra és színre elfogadható cseresznye kilóját máshol 680 forintért mérték.

Fotó: Karnok Csaba

A meggy frontján bőséges kínálattal és kisebb árkülönbséggel találkoztunk: 160-300 forintba került. – A minőséget nem kell erőltetni – árulta el meggyárus Frici, amikor arról kérdeztük, kelendő-e portékája. A férfi tegnap állt ki először „érdi bőtermőjével” a kofasorra, ahol több jánoshalmi család gyümölcsét árulta 280 forintért. – Isteni szerencsének tartom, hogy ilyen bő lett az idei termés. Tudok olyan helyet, ahol mindent elvert az eső – mesélte. A bőtermőből már az első napon bőven vittek: rövid beszélgetésünk alatt legalább tíz kilót, a nap folyamán egy mázsát adott el belőle. A piacozóknak vásárlás előtt kötelező volt egy-egy szemet bekapniuk, csak így állt az üzlet. A meggyárus minket sem engedett el kóstoló nélkül: a nyári melegben jól is esett a savanykás, lédús gyümölcs.

Vásárhelyen a meggy fogy

A vásárhelyi zöldségeseknél elsősorban a magyar meggyet keresik a vásárlók. Ennek főleg az ára az oka. Az Andrássy utcai gyümölcsös sátraknál például háromszáz forint kilója. Az ugyancsak magyar termelőktől származó cseresznye kicsit drágább, mint a meggy, de ennek ellenére ezt is viszik. A spanyolországi importból származó őszi-, illetve sárgabarackból a vásárlók nagy része most még csak néhány szemet vesz – kóstolóba.
– A hazaira még várni kell, de annyira szeretem a barackot, hogy nem tudtam neki ellenállni – árulta el Papp Jánosné. Az idős hölgy hozzátette: reméli, hogy ha beérik a magyar barack, annak kilója nem lesz hatszáz forint. A Görögországból behozott görögdinnyéből sokan felet vagy negyedet vásárolnak. 

A hazait viszik Szentesen

A szentesi zöldségeseknél hazai és külföldről érkezett gyümölcsök közül egyaránt lehet válogatni. Az áru mindenütt szép és ízletes, a kisboltok üde foltok a forró belvárosban. Elsősorban a szentesi földben termett gyümölcsöket viszi haza a nagytőkei Gyalay Sándorné, aki ottjártunkkor éppen gombát gyűjtött a kosarába. Mint mondta, itt bármit szívesen vásárol, de elsősorban a hazai gyümölcsöket kedveli: olcsóbb és finomabb az importnál. A zöldségesnél megtudtuk, az idei tavasz nem igazán kedvezett a gyümölcsérésnek, az eső nagyon megáztatta a termést. Így a termelők kevesebb cseresznyét, meggyet tudtak adni a kereskedőknek, a málnából ilyenkor már sokkal több kerül a pultra. Hazai őszi- és kajszibarack pedig egyáltalán nincs még.