Szeged és környéke

2019.08.26. 11:20

Kikopnak a tisztességtelen cégek a piacról

Csongrád megye - Szegeden és Csongrád megyében elsősorban az élelmiszeriparban és a mezőgazdasági idényben használnak a társaságok kölcsönzött munkaerőt, de alkalmazza ezt a megoldást például a beszállítói ipar is. Igaz, néha a Vajdaságig kell menni.

Kovács András

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint egy év alatt 844 munkaerő-kölcsönző cég közel 160 ezer dolgozót közvetített ki 7360 vállalkozáshoz, bevételük pedig meghaladta a 256 milliárd forintot. A piac legnagyobb szereplője, a Prohuman közel 12 ezer embert foglalkoztat rendszeresen közvetített munkavállalóként és csaknem 600 vállalatnak kölcsönöz. Időnként a Délmagyarország szegedi nyomdája is él ilyen szolgáltatással, amikor egyedi mellékletet húzunk be a napilapba, azt jellemzőn közvetített munkaerővel oldjuk meg.


Gyakori hiedelem, hogy a kölcsönzött munkaerőt papíron alacsonyabb bérezésű helyre veszik fel, mint amilyenben valójában alkalmazzák. – A bérezés átlátható és szabályozott – hívja fel a figyelmet [namelink name="Juhász Csongor"]. A cég ügyvezetője hangsúlyozza, nincs értelme és üzletileg sem éri meg az ilyen csalás. A tisztességtelenek, fokozatosan kikopnak a piacról – elismeri, korábban és még ma is akadnak csalók, de a tisztulás már látszik. Mára szigorú külső kontroll alatt dolgoznak a közvetítők, folyamatos az adóhivatal és más hatóságok ellenőrzése is.


Egyetért a piac tisztulásával Virágh András. A Szegeden is irodát működtető WHC csoport kelet-magyarországi vezetőjétől megtudjuk, térségünkben elsősorban az élelmiszeripari feldolgozáshoz és a mezőgazdasági idénymunkához keresnek kölcsönzött munkaerőt. Különösen az utóbbinál nincs realitása a folyamatos foglalkoztatásnak.


– Egy másik vonal, amikor a szakemberhiánnyal küzdő cégeknek nincs korszerű toborzási technikájuk, és keresik például a fém- vagy villamosipari szakembereket. Mi kiközvetítjük őket és ha beválnak, 6–8 hónap után véglegesen felveszik őket – mondja a szakember. Megtudjuk, ma már a Vajdaságból is hoznak munkaerőt Magyarországra, ezt segíti a szabadkai és temerini irodájuk is.


A szektor legnagyobb magyar tulajdonú szereplőjének egyik vezetőjeként úgy látja, kezd elmúlni az úgynevezett vadkelet, hogy lecímerezzük a kukoricát és hátha nem jön ki az ellenőr, vagy 4 órára jelentjük be a dolgozót 8 helyett. 20 milliárdos forgalmú cégként 3500-as létszámmal dolgozó társaságként eszükbe sem jut kockáztatnia a megrendelők bizalmát.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!