Szeged és környéke

2017.12.17. 09:12

Kis karácsony, zöld karácsony: környezet- és pénztárcabarát megoldások az ünnepekre

A karácsony nemcsak a szeretetről és a családról, hanem sajnos a pazarlásról is szól minden évben. Elszántságtól függően, kisebb-nagyobb változtatásokkal viszont sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a környezetünkre rótt terhet.

Borbola Lilla

A szokásaink rabjai vagyunk, és különösen igaz ez az ünnepi hagyományokra nézve. Egyre gyakrabban hallunk arról: érdemes újragondolni a karácsonyi berögződéseinket, hogy csökkentsük a ránk nehezedő terheket és feszültséget. A tudatossággal nemcsak magunkon segíthetünk, hanem a környezetünkön is, amire hatalmas terhet ró az ilyenkor még inkább felerősödő pazarlás. Néhány könnyen megvalósítható változtatással idén zöldebb lehet a karácsony.

 Mű- vagy igazi fenyő?

Karácsonyfa nélkül nem karácsony a karácsony – szól az első mantra. Na de igazit vagy műt vegyünk? A kérdés újra és újra megosztja a két tábort. Míg az élő fenyőt 5-7 évig nevelik, permetezik azért, hogy két hét alatt meghaljon a nappalinkban, addig a többnyire PVC-ből, Kínában készülő műfenyő gyártása során mérgező és rákkeltő anyagok kerülnek a környezetbe, ráadásul nem bomlik le, és nehezen újrahasznosítható. A legfrissebb kutatások szerint legalább 15-20 évig kellene egy műfenyőt használni ahhoz, hogy környezetvédelmi szempontból jobban megérje, mint minden évben élő fenyőt venni.

Kölcsönözzünk fenyőfát!


Ha csak azért nem választunk cserepes vagy földlabdás fenyőt, mert az ünnepek után nem tudjuk hová tenni, akkor válasszuk a kölcsönzést! Egyre több helyen lehet már fát kölcsönözni, ami nemcsak olcsóbb, mint a vásárlás, de ha körültekintően bánunk a fenyővel, akkor az életét is megkíméljük ezzel.

Környezettudatos megoldás lehet viszont a földlabdás fa. – A cserépbe ültetett fenyőt több évig lehet használni, szolgálati ideje végén pedig a kert dísze lesz. De tisztában kell lenni azzal, hogy egy ilyen fa nagyon sok gondozást és karbantartást igényel, a vásárlástól kezdve a kiültetést követő utógondozásig. Fontos, hogy a fának megfelelő gyökérzete legyen, különben nagyon hamar elpusztul. Emiatt gyökeres fenyőt csakis kertészetből vásároljunk! – hívja fel a figyelmet Gadó György Pál, a Greenpeace Magyarország Egyesület (GME) zöldterületi kampányfelelőse.


Ha le tudunk mondani a klasszikus karácsonyfáról, akkor állíthatunk helyette alternatív, jelképes fát. Olcsó és környezetkímélő módszer, amely ennek ellenére nagyon mutatós. Épülhet könyvekből, készülhet PET-palackból – vagy tulajdonképpen bármiből, csak a képzelet szab határt.

 

Műfenyők vására. Környezetbarát, ha húsz évig használjuk. Fotó: dekortrend.hu

Söröskupak és kinyúlt póló

A műanyag bolti díszek nemcsak a környezetre, de akár ránk is veszélyesek lehetnek: gyakran tartalmaznak egészségre káros anyagokat. A saját kezűleg készített díszek viszont személyesebbé teszik az ünnepi dekorációt, ráadásul az alkotás nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget is jelent. Ha mindezt kisgyerekkel, családtagokkal vagy barátokkal tesszük, akkor az közös programnak sem utolsó – elvégre az együtt töltött időről is szól ez az időszak. A szabadban könnyen találni alapanyagot: elszáradt növényi részekből, dió- és mogyoróhéjból egy kis ihlettel könnyen hangulatos karácsonyi díszek készíthetők, de parafa dugóból, söröskupakból is lehet kopogtatót varázsolni az ajtóra.


Ha már kézügyesség: a csomagolást is sokkal környezetbarátabbá tehetjük, ha textilbe bújtatjuk az ajándékokat. Legyen szó kidobásra ítélt lakástextilről vagy pólóról, tökéletes – és újrahasznosítható – alapanyagot jelentenek az ajándékcsomagoláshoz. – Elsősorban az újrahasználatra törekedjünk, ha ez nem megy, akkor az újrahasznosításra. Ne egyszer használatos anyagokat vásároljunk – ezt már Simon Gergely javasolja, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

 Élményt ajándékba

Az ajándékozás szintén sarkalatos pontja a karácsonynak. Ha már ajándékozunk, akkor kerüljük a bóvli, műanyag, eldobható vagy épp felesleges tárgyakat.

 

Ha nincs ötletünk hasznos ajándékra, akkor inkább lepjük meg élménnyel a szeretteinket. Nem kell egyből wellnesshétvégére gondolni: színház- vagy koncertjegyet már néhány ezer forintért is vehetünk, de akár masszázsra is befizethetjük a családtagokat.

Így biztosan nem porosodik a polcon az újabb csészekészlet vagy a szekrényben a sokadik kényelmetlen pulóver. Nincs szállítási és gyártási költség – máris egyszerre tettünk jót a környezetünkkel és a hozzátartozónkkal.

Az igazán elhivatottak használati tárgyakat is készíthetnek ajándékba hulladékból. Pénztárca tetrapackból, telefontok samponos flakonból vagy házi készítésű szappan is kerülhet a zöld karácsonyfánk alá.

Kevesebbet főzzünk

– Globálisan az összes élelmiszerünk egyharmadát kidobjuk, és ebben a termeléstől a szállítás és fogyasztás pazarlása is benne van. Magyarországon minden tizedik család el tudna tartani egy tizenegyediket a kidobott élelmiszerekből – ráz fel minket Rodics Katalin, a GME agrárkampány-felelőse.


Felére lehetne csökkenteni az élelmiszertermelés során (az erdőpusztítástól kezdve a boltokba kerülésig tartó folyamatban) kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét, ha átállnánk a helyben termelésre és fogyasztásra, illetve a biogazdálkodásra egy, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet számára készült tanulmány szerint.    

Szezonális alapanyagok szakácskönyvünkben


Lapunk új szakácskönyvében, a Négy évszak receptjeiben százhúsz olyan főételt talál, amely hónapról hónapra a piacról beszerezhető szezonális alapanyagokból készül. A recepteket Gasztromagazinunk szerkesztője, Bezselics Ildikó írta.



Azzal, ha minden fogásból csak egy-egy-féle kerül az ünnepi asztalra, és abból is csak annyi, amennyi valóban elfogy, akkor az ember nemcsak környezettudatosan jár el, de időt és energiát is spórol magának. A karácsonyi menü összeállításakor (és máskor is) figyeljünk arra, hogy szezonális alapanyagokat válasszunk. – Hazánkban télen a primőr zöldségek, például a saláta, jellemzően tele vannak növényvédőszer-maradékokkal, sokkal szennyezettebbek, mint a szezonjukban – figyelmeztet a kampányfelelős. Ilyenkor van többek között szezonja például a fekete reteknek, a céklának, a póréhagymának és a sütőtöknek, de jól teleltethető zöldségnek számít az alma, a krumpli, a vöröshagyma és a birsalma is.

A berögzült szokásokon nehéz változtatni, de akár kisebb lépésekben haladva is sokat tehetünk a környezetünkért. A legtöbb tanácsot megfogadva ráadásul nemcsak a bolygón, de a pénztárcánkon is sokat kímélhetünk.

 

Porcelángyurma házilag


A porcelángyurma díszek már natúran is szépek csillogó, hófehér felületük miatt, ráadásul könnyen, olcsón elkészíthetők természetes alapanyagokból.

Hozzávalók:

– 2 egység szódabikarbóna

– 1 egység keményítő

– 1 és negyed egység víz

Elkészítés:

A hozzávalókat összeöntjük egy tálba és folyamatos kevergetés mellett sűrű, krumplipüré állagú masszává főzzük. Ezután gyorsan dobozba vagy zacskóba kell tenni, hogy ne száradjon ki, amíg kihűl. Körülbelül másfél-két óra múlva már lehet is vele dolgozni: nyújtható, szaggatható „tésztát" kapunk. A kész formákat hagyjuk egy-két napig lassan kiszáradni a levegőn . Az így készült díszek festhetők is – akár a masszába is tehetünk valamilyen színt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!