Szeged és környéke

2019.08.04. 12:01

Kisbíró dobolta ki a lakodalmast: 4 párt ünnepeltek újra Tiszaszigeten

Lakodalom van a mi utcánkban - nem is egy, hanem több - mondhatták szombat délután a tiszaszigetiek, amikor a fiákeres lakodalmi menet járta körbe a falut.

H. E.

Nem hagyományos lakodalom volt ez, azokat a házaspárokat ünnepelték, akik legalább 25 éve házasok. A Tiszaszigetért Baráti Társaság célja, hogy felelevenítsék a régi sátoros lagzik hangulatát. Ezért az „Ezüstlakodalomtól az Aranylakodalomig" elnevezésű rendezvényen már évek óta köszöntik jubiláló párjaikat, idén négyet: – A hagyományoknak megfelelően már hetekkel korábban megkezdtük a készülődést, az asszonyok házi tésztát gyúrtak, a héten sütöttük a lakodalmas sütiket, pénteken pedig több mint 20 tyúkot kopasztottunk, az újházi tyúkleveshez – magyarázta a baráti társaság elnöke, Csányi Gizella. Szombat reggel kisbíró dobolta ki a lakodalmast a régi hagyományoknak megfelelően.

4 párt ünnepeltek újra Tiszaszigeten. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

A Páduai Szent Antal Templomban Márton András Péter és Dobák Éva 36 éve, Kiss János és Laczi Erika Ibolya 35 éve, Széll Ferenc és Németh Piroska 35 éve, Papp András és Vén Veronika Rita 30 éve tett házassági esküjüket erősítették meg papi áldással. Majd a csanyteleki Unicum Band kíséretében a templomot megkerülve mentek a sátorhoz, ahol a vőfély vezényletével a kalácstörés hagyományát elevenítették fel, ahogy a vőfély fogalmazott, itt kiderül továbbra is az viseli a nadrágot, aki eddig. Márton Andráséknál a feleség Éva törte a nagyobb darabot a kalácsból, mosolyogva mondta, nagy meglepetések ennyi év után már nincsenek, ők 36 éve vannak együtt, két fiúk és két unokájuk van. Éva maga is részt vesz a szervezésben, ő felelt a dekorációért. A tagok, ugyanis amit tudtak maguk csináltak, a sátrat és a sörpadot, valamint a helyszínt az önkormányzat biztosította. Ferenczi Ferenc polgármester elmondta, szeretnék, ha ez a hagyomány folytatódna a jövőben is, ezért pályázatot adtak be, ennek támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!