Kiskedvencek kánaánja a Kálvárián

Készek vagyunk anyagilag egyre nagyobb áldozatot hozni háziállatainkért. Úgy érezzük, kedvenceink is megérdemlik, hogy jobb életkörülményeket biztosítsunk nekik, hogy időnként kapjanak egy kis meglepetést. Ezeket az igényeket elégíti ki maradéktalanul egy újonnan kibővült szegedi áruház.
Sportos, ifjú gavallér, séta előtt. Fotó: Schmidt Andrea

Közeledik az ősz, itt az ideje, hogy felfrissítsük kutyánk ruhatárát. A téli ünnepek is ripsz- ropsz a nyakunkon vannak, nem lehet elég korán elkezdeni a gondolkodást: mivel lepjük meg cicánkat, hörcsögünket, görényünket?

Szőrös divatdiktátorok

Néhány éve hazánkban is fellendült a kisállatok tartásához kapcsolódó „extrák” forgalma: ma már egyre kevesebben mosolyodnak el azon, ha meglátnak egy kutyát kiskabátban, kikötve a sarki fűszeres előtt.
Szegeden méretében és választékát tekintve is egyedülálló az a Kálvária sugárúti áruház, ahol feltérképeztük a ma divatos kutyaruházati cikkeket, és egyéb állattartáshoz elengedhetetlen vagy éppen – kisállatszemmel is – luxusnak számító portékákat. Sinkó Attila üzletvezető szerint a legnépszerűbb áruik a különféle kutyaruhák. Az ebek manapság többféle stílusú és nagyságú holmik közül válogathatnak. A legegyszerűbb kutyakabátok is hét méretben kaphatók, ezeket viselőik a helyszínen felpróbálhatják. Ha a próba közben jóvátehetetlen baleset történik, melynek következtében a ruhák benedvesednek vagy be(bél)sározódnak, a válogatásnak annyi. Ki kell fizetni a holmit.

A kutyák igyekeznek lépést tartani a divattal: a fiatalok körében közkedvelt sárga fényvisszaverős mellényt sem kell nélkülözniük és találtunk a polcokon elegáns alkalmi öltönyt is, keményített gallérral. Talán leginkább a rockzenét kedvelő ebek körében népszerű a dögös, rojtos bőrcucc… – 1997-ben hoztuk be külföldről az első kutyakabátot – meséli az üzlet vezetője –, akkoriban még a kereskedőkollégáink is megmosolyogtak bennünket ezért.

Nemcsak kabátot vehetünk kedvencünknek, többféle sapka, kendő és cipő között is válogathatunk.

Orkántopán és sombrero

Esős időben vagy csatornázás alatt álló területeken jó szolgálatot tesz a kutyaesőköpeny és a strapabíró ebgumicsizma. – A lábbelik közül az egyszerű, úgynevezett egészségügyi cipők a legkelendőbbek – mutatja portékáját Sinkó Attila. – Ezek orkánszerű anyagból készülnek, és egy telet bírnak ki.

A fehérneműk terén még viszonylag szűk a választék, egyelőre csak tüzelő szukák számára vásárolhatunk – bugyit. A kutyák a vezető divatdiktátorok, a cicák vagy a hörcsögök számára nem nagyon keresnek ruhát a gazdik, de Sinkó Attila szerint leguánruhájuk már volt: egy mexikói köpeny, azaz pancsó, a hozzá tartozó széles karimájú kalappal, a sombreróval. Ebből jelenleg nincs raktáron.

Illat, kellem, praktika

A ruházati részleg csak apró szeglete az „állattartozékok” szegedi paradicsomának. Külön polcsort kaptak a különféle állateleségek, kozmetikai cikkek – mint például a kutyaszőr feketeségét vagy éppen fehérségét kiemelő sampon –, az állatlak berendezési cikkei és a játékok, ajándéktárgyak is.

A bútorok tekintetében az esztétikus vesszőkosarak és a macskák, kutyák számára készült kanapék a legkelendőbbek. Többféle méretben kapható cicavécé, ami nagyon praktikus, mert visszahajló pereme megakadályozza, hogy macskánk a toaletthasználatot követő rituális kaparás során homokkal terítse be a padlót. Az intim tárgynak létezik lengőajtós, fedett változata, amelybe légszűrőt épített a gyártó a kellemetlen szagok ellen. Unatkozó hörcsögünk számára vehetünk többszintű, labirintusszerű alagutakkal ellátott futtatót. De ha épp görényünket akarjuk meglepni, semmi akadálya, hogy elrághatatlan ketrecébe görényfüggőágyat helyezzünk el, melyben görénysamponnal frissen megfürdetett kedvencünk békésen álmodja görényálmait.

Fazekas Gábor