Szeged és környéke

2008.09.03. 23:34

Kiss-Rigó: Oktatásra fordítanám a perből befolyt egymilliót

Szeged - Megsértette az Élet és Irodalom című folyóirat és a közszolgálati televízió Az este című műsora Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök jó hírnevét, amikor személyét összefüggésbe hozták a Kádár-rendszer belső elhárításával. <a href="https://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/megsertettek_a_puspok_jo_hirnevet/2069386/#A"><img src="https://www.delmagyar.hu/ftp/img/audio_icon.gif" border="0" align="absmiddle"> <b>MINIINTERJÚ A PÜSPÖKKEL</b></a>

Munkatársunktól

A polgári peres eljárás ítéletében Öcsödi Ágnes bíró az Élet és Irodalom szerkesztőségét arra kötelezte, hogy 15 napon belül tegye közzé: valótlanul állították, hogy [namelink name="Kiss-Rigó László"]nak évek óta módjában állt volna leleplezni beszervezőjét, valótlanul közölték, hogy tartótisztjét ma is védi, mert „a valóság ezzel szemben az, hogy beszervezésére nem került sor, tartótiszttel kapcsolatban nem volt és jelenleg sincs". A közszolgálati televízió Az este című műsorát a bíróság arra kötelezte, hogy 15 napon belül hangozzon el: valótlanul adták közre, hogy Kiss-Rigó Lászlót ügynökként beszervezték, s beszervezési nyilatkozatot írt alá, mert „a valóság ezzel szemben az, hogy beszervezésére, beszervezési nyilatkozat aláírására nem került sor". A bíróság ezenkívül Kiss-Rigó László jó hírnevének megsértése miatt egymillió forint megfizetésére kötelezte az Élet és Irodalom szerkesztőségét, valamint a lapban megjelent cikk szerzőjét, Ungváry Krisztián történészt.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök nem féltette az igazát, a bíróság által megítélt összeget pedig egyházi oktatásra kívánja fordítani. Hallgassa meg hanganyagunkat!



Az ítélet ellen a felperes és az alperesek 15 napon belül fellebbezést nyújthatnak be az ítélőtáblához.

Lapunkban többször is írtunk a témáról, egyebek mellett idéztünk Kiss-Rigó László 2005-ben kelt közleményéből, amelyben visszautasította, hogy a neve szerepeljen az internetes, úgynevezett Antall-féle ügynöklistán: „Nevem ilyesmivel történő összefüggésbe hozását nemcsak aljasnak és cinikusnak, hanem nevetségesnek is tartom, mivel éppen az ellenem irányuló ügynöki tevékenységet lepleztem le többször is, egy alkalommal látványosan tanúk előtt." Ungváry Krisztián egy évvel később vádolta meg a hetilapban.

Megsértették Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök jó hírnevét. Fotó: DM/DV

Megsértették Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök jó hírnevét.
Fotó: DM/DV

Kiss-Rigó László: az ügynökkérdést ma sem késő rendezni

Február elején írtuk, hogy Benyik György, a Szegedi Hittudományi Főiskola professzorának egykori ügynöki tevékenységéről a Beszélő című folyóirat egy hosszú tanulmányt közölt. Erről Kiss-Rigó László megyés püspök azt mondta: az ügynökkérdést ma sem késő rendezni. Szerinte a szivárogtatások azoknak az érdekeit szolgálja, akik egykor működtették ezt a rendszert. A teljes cikket itt olvashatja.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!