Szeged és környéke

2015.10.15. 21:11

Kisvállalkozások uralják a dél-alföldi régiót

Csaknem 67 ezer darab adóbevallás alapján jutottunk arra a következtetésre, hogy a dél-alföldi régió a kisvállalkozások térsége. A tipikus nagyvállalat kevés, viszont ezek produkálják a legnagyobb árbevételt és exportot.

Fekete Klára

Ki kicsoda?
A középvállalkozások egyik jellemzője, hogy kevesebb mint 250 főt alkalmaznak, és az éves nettó árbevétel legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forint. A kisvállalkozásnál 50-nél kevesebben dolgoznak, az éves nettó árbevétel legfeljebb 10 millió euró. A mikrovállalkozásra az jellemző, hogy a létszám 10 fő alatti, az éves nettó árbevétel pedig nem éri el a 2 millió eurót. Ezt a besorolást egy 2004-es törvény alapján alkalmazzák.
– Egy éve alapítottam a vállalkozásomat LA Design Kreatív Ügynökség néven, ami ugyan egyéni vállalkozás, de másokkal csapatban dolgozunk egy-egy megrendelésen. Ők szintén egyéni vállalkozók. Egyedi grafikákkal, fejlesztéssel, marketinggel foglalkozom, a lakásom az iroda – mondta a 23 éves Lázár Aurél.

 
– Már az iskolában is arra ösztönöztek a tanáraim, látva a munkáimat, hogy legyek szabadúszó: így be tudom osztani az időmet, személyesebben és kreatívabban tudok alkotni. Meg se fordult a fejemben, hogy alkalmazott legyek – magyarázta a fiatalember.

Lázár Aurél egyike annak a több tízezer dél-alföldi vállalkozónak, akiknek a 2014-es adóbevallását nemrégiben összesítette a NAV. Az adóhatóság Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatása következtetéseket vont le a beérkezett adatokból, egyebek mellett azt, hogy a gazdaság „szerves összetétele" nem a legjobb. Egészségtelen túlsúlyban vannak a kisvállalkozások a nagyokkal szemben.

Mit mutatnak a számok? A NAV a régió adatait összegezte, nem Csongrád megyéért külön, de ez nem jelenti, hogy ne lehetne Csongrádra is „ráhúzni" a megállapításokat. A három alföldi megye ugyanis közel hasonló adottságokkal rendelkezik. 

A számokat több helyről szedtük össze. A NAV külön vizsgálta, hányan adtak be társaságiadó-bevallást. Ebből az derül ki, hogy a közel 38 ezer bevalló csaknem 87 százaléka mikrovállalkozás, a kisvállalkozások aránya az összes vállalkozáson belül 7,6 százalék, a középvállalkozásoké 1,2 százalék – együtt közel 96 százalékkal képviselik a térség gazdaságát. A nagyvállalkozások aránya mindössze 4,4 százalék. 

A régió társasági adó fizetésére kötelezett vállalkozásainak 2014. évi összes bevétele majdnem 6400 milliárd forint volt, ez 10 százalékkal magasabb az előző évinél. A teljes bevétel döntő része, csaknem 96 százaléka nettó árbevétel, aminek egyharmada, 2041 milliárd forint származott exportból. Az export 20,8 százalékkal, 352 milliárd forinttal nőtt. Ezeket a hatalmas bevételeket a középes és a legnagyobb vállalatok hozták össze. Ahogy nő egy vállalat mérete, úgy emelkedik az export aránya is – állapította meg a NAV. A mikrovállalkozásoknál 8,2 százalék, a kisvállalkozásoknál 11,3, a középvállalkozásoknál 25,9, a nagyvállalkozásoknál csaknem 60 százalék az export szerepe. 

A társaságiadó-bevallók közel 38 ezres számában még nincs benne az a csaknem 29 ezer, tételesen és átalányadó szerint kötelezettségeit teljesítő egyéni vállalkozó, akik szintén a kicsik számát gyarapítják. Számításaink szerint a két tábor összesen majdnem 67 ezer adózót tesz ki a 3 megyében. Hozzátesszük: az összesítések a beadott adóbevallások alapján készültek, nem tudjuk, hányan rej-
tőzködnek. Mint ahogy azt sem tudjuk, hogy a további, mintegy 10 ezer „katás" adózó közül hányan egyéni vállalkozók, mennyi az adószámmal rendelkező magánszemély, valamint a társas vállalkozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!