Szeged és környéke

2016.12.14. 19:20

Kitakarítják és rehabilitálják a Holt-Tiszát

Szeged - Évtizedes probléma oldódik meg hamarosan azzal, hogy 2,9 milliárd forintos pályázati forrásból rehabilitálják a gyálaréti Holt-Tiszát. Az ígéretek szerint 2-3 év múlva ismét tiszta és rendezett lesz a ma csak Dögtiszaként emlegetett vízfelület.

Timár Kriszta

A város terveit használják fel


A bejelentésre reagálva [namelink name="Nagy Sándor"] városfejlesztési alpolgármester elmondta, örülnek, hogy megvalósul a Holt-Tisza rehabilitációja, melyet a város is szorgalmazott már korábban, és mindig szerepeltette az uniós finanszírozásra javasolt projektek között. Mivel állami területről van szó, rendbetételét az önkormányzat nem tudta megvalósítani, a terveket azonban 30 millió forintért elkészíttette – ezt használják majd fel a projekt során.

Havonta egyszer meggyszínűvé változik, időnként habzik és rettentő büdös. Nagyjából ez jellemzi a Holt-Tisza gyálaréti és hattyasi szakaszát. A probléma évtizedek óta fennáll, pedig egykor még fürdőzőhely is volt ezen a területen. Csakhogy a szennyvíz teljesen tönkretette a holtágat, hiszen oda engedték a konzerv- és kábelgyár, a MÁV, valamint a vágóhíd szennyvizét az 1980-as évek elejéig, a kiskertek szikkasztóiból is kerül bele szennyeződés, a szentmihályi Floratom Kft. termálvizét pedig a mai napig ide vezetik.


A környékbeliek régóta küzdenek a helyzettel, lapunkban is többször írtunk a témáról. A probléma ráadásul nem csak az övék. A város egyik legnagyobb szúnyogkeltetője lett ugyanis a vízfelület, a gyérítés pedig itt meglehetősen nehézkes.


B. Nagy László országgyűlési képviselő szerdán bejelentette: néhány éven belül megoldódik a probléma, december 5-én ugyanis megszületett a kormányhatározat a Gyálai-Holt-Tisza projektről. Összesen 2,9 milliárd forintos, uniós és hazai pályázati forrásból rehabilitálják a közel 70 hektárnyi területet.


A munkálatokról [namelink name="Kozák Péter"], az Ativizig igazgatója elmondta, a szivattyúzás után többméternyi magasságban lerakódott szennyezett iszapot kell majd eltávolítani és pótolni olyan anyaggal, amely elősegíti az egészséges élővilág kialakulását. Emellett vízkivételi művet építenek, hogy ne 24 kilométeres távolságból kelljen friss vizet vezetni ide, ha pótlásra van szükség, a szivattyútelepet át kell alakítani, és le kell választani azokat a szennyezőforrásokat, melyek még ide vezetnek. – A támogatási szerződést remélhetőleg még idén meg tudjuk kötni, a kivitelezés pedig az előkészítési munkák végeztével akár már jövőre megkezdődhet. A munkálatok a tervek szerint 24 hónapig zajlanak majd – tette hozzá.


[namelink name="B. Nagy László"] hangsúlyozta: a legnagyobb lökést a gyálaréti lakosok adták, akik több mint 2600 aláírást gyűjtöttek össze az ügy érdekében. Megjegyezte: a Fehérparttal kapcsolatosan is szeretnék folytatni a terület rendbetételét, és reményét fejezte ki, hogy 10 éven belül a projekt eljuthat a röszkei határig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!