Szeged és környéke

2015.01.09. 20:54

Kivégzik a szegedi közmédiát

Szeged - Hiába kap idén több pénzt az MTVA, mégis elküldi 177 dolgozóját. Az állami hírgyár 26 szegedi dolgozója is utcára kerülhet. A fideszes Magyar Anna 2009-ben még mérhetetlen cinikusságról és kormánybosszúról beszélt, amikor szóba került a helyi stúdiók bezárása.

Munkatársunktól

Csoportos létszámcsökkentési szándékot jelentett be a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA); az intézmény összesen 177 dolgozójától válna meg – áll a társaság közleményében. A kirúgásokat gazdasági racionalizálással, a bérköltségcsökkentéssel, valamint a munkafolyamatok ésszerűsítésével magyarázzák.

Budapestről 146, Szegedről és Pécsről összesen 31 alkalmazottat küldenek el. Információink szerint a leépítés híre meglepte az MTVA szegedi munkatársait. Úgy tudjuk, a kollégák is az MTI közleményből tudták meg, hogy hamarosan az utcára kerülnek, 26 embert érint a szegedi leépítés. Az MTVA alá tartozik Szegeden a részben már megszüntetett Szegedi Körzeti Stúdió, a Híradó helyi stábja, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda munkatársai. A közlemény szerint a létszámcsökkentés végrehajtásának tervezett időpontja 2015. első és második negyedéve.

Az egykori regionális stúdió épülete a Kálvária sugárúton. Újabb leépítésre lehet számítani. Fotó: Segesvári Csaba

Az egykori regionális stúdió épülete a Kálvária sugárúton. Újabb leépítésre lehet számítani. Fotó: Segesvári Csaba
Egy neve mellőzését kérő egykori tévés a hír kapcsán úgy fogalmazott, várható volt a stúdió teljes leépítése. Informátorunk szerint a kirúgásokról Budapesten már december közepén lehet hallani. – A regionális stúdiók bezárása 2011-ben kezdődött, majd 2012 decemberében folytatódott. Pécsett csak rádiósok maradtak. Az MTVA megszüntette a regionális híradókat, rádiókat, a magazinműsorokat Budapest készítette. A Fidesz kormányra kerülését követően a pesti szerkesztőségben erőteljes szemléletváltás történt, ami gyanakvással párosult. Minden anyagunkban rejtett politikai üzeneteket sejtettek. Saját, jobboldali érzelmű kollégáikban sem bíztak – folytatta az egykori tévés. Megjegyezte, a szegedi tévéstúdióban a virágkorban közel 200-an dolgoztak, magazin- és nemzetiségi műsorokat, híradót gyártottak, valamint szinkronizáltak is.

Az MTVA sajtóosztálya mindössze annyit közölt: „A munka törvénykönyve szerint, a létszámcsökkentési szándék bejelentése után legkorábban 7 nap múlva tudja megkezdeni az MTVA és az Üzemi Tanács a tárgyalásokat. A jogszabály által előírtakat az MTVA mindenkor betartja és pontos tájékoztatást az egyeztetések lezárta után tud adni."

A helyi Fidesz tiltakozott a kirúgások ellen

„Mérhetetlen cinikusságról árulkodik a regionális stúdiók bezárása, hiszen mindenki tudja, hogy a Nap-kelte című műsor megszűnése miatt vesz revánsot a kormány, és megint a vidéken áll kicsinyes bosszút. Mi, Csongrád megyeiek kikérjük magunknak, hogy megfosszanak bennünket a tájékozódás jogától! Nem fogjuk engedni, hogy bezárják a szegedi stúdiót!" – írta 2009-ben Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés fideszes elnöke. Az MTV akkori vezetői bejelentették: csoportos létszámleépítés lesz az MTV-ben, felszámolják a regionális stúdiókat, megszűnik a magasabb jövedelműek béren kívüli juttatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!