Szeged és környéke

2013.05.22. 21:46

Klárafalvi siker egy egyszerű ötletből

Klárafalva - Szinte a semmiből épített fel a klárafalvi Siket család olyan bortermelő gazdaságot, amely évi 40 ezer palack különleges gyümölcsbort állít elő. Munkájukat a szakma is egyre inkább elismeri – egyik italuk nemrégiben nemzetközi díjat nyert.

Szabó Imre

Ötcsillagos szállodákban, elegáns éttermekben vagy például a ferihegyi repülőtéren is kapni lehet a klárafalvi Siket család gyümölcsborait, pedig alig öt esztendeje, hogy a családfőnek, Siket Sándornak eszébe jutott szerencsét próbálni az édes szilvaborral. Kis, falusi családi vállalkozás ritkán ér el ilyen rövid idő alatt ekkora sikert – pedig az alapja egy egyszerű ötlet volt. Mint megírtuk, ez onnan jött, hogy a családnak a Maros árterében van egy gyümölcsöse szilvafákkal. [namelink name="Siket Sándor"] amúgy évtizedek óta borászkodik, Makón borpincéje is van, a sajátja mellett neves hazai termelők tájjellegű borait ajánlja szerte az országból.

A szilvabor technológiájának kidolgozásával három évet töltött, majd épített egy kis családi borászati üzemet. A szilva sikere után előállt a hasonló meggy- és eperborral is – valamennyit kézműves termékként, sorszámozva, dekoratív címkével ellátott palackban forgalmazzák. A különlegessége valamennyinek az, hogy hagyományos borászati eljárással, válogatott, friss gyümölcsből készül. A Kontyos borcsalád rangját azóta már díjak, köztük egy nemzetközi is jelzi. A sikeren felbátorodva a családi gazdaság – amelynek stafétabotját lassanként a családfő fiai veszik át – most a meggy, a szilva és az eper száraz változatával is jelentkezett. Bortermelő gazdaságuk jelenleg évi 40 ezer palack különleges gyümölcsbort állít elő.

A szegedi borfesztiválra száraz borokkal érkezett Siket Gábor. Fotó: Szabó Imre

A szegedi borfesztiválra száraz borokkal érkezett Siket Gábor.
Fotó: Szabó Imre

A száraz borokat a szegedi borfesztiválra is elhozták – ezen 2 ezüst- és 1 bronzérmet nyertek. [namelink name="Siket Gábor"], aki igyekszik édesapja tapasztalatait is kamatoztatni a borkészítésben, közben már a terveikről beszél. Arról például, hogy a gyümölcsborok termékskáláját málnával egészítik ki, és ha sikerül pályázati forrást szerezniük, jövőre gyümölcsöst telepítenek, hogy az alapanyagot ne kelljen vásárolniuk – ezzel párhuzamosan a feldolgozó kisüzemet is bővítenék. Hangsúlyozza persze, hogy óvatosak, mindig csak annyit lépnek előre, amennyit a piac enged. Ha minden összejön, munkahelyet is tudnak teremteni: szezonban több, de azon kívül is néhány embert tudnak majd alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!